Klassiek voor herenHeren
Klassiek voor damesDames
Slimme horlogesSlim
Merken
Andere
10.2.2025 | 4 MIN
Als iemand begint met sporten, gebruikt die vaak alleen een telefoon en denkt vaak dat een telefoon voldoende is en een smartwatch overbodig. Tot op zekere hoogte is dit niet helemaal waar, dus laten we eens wat argumenten doornemen waarom een smartwatch eigenlijk geschikter is om mee te sporten dan een mobiele telefoon.
Ik wil graag meteen één punt ophelderen – is een smartwatch eigenlijk wel nodig om te sporten? Absoluut niet. Ja, het klinkt misschien tegenstrijdig in een artikel op een webshop voor smartwatches, maar ik wil je geen stroop om de mond smeren.
De andere vraag is misschien of je eigenlijk wel een mobiele telefoon nodig hebt om te sporten. Het antwoord is hetzelfde – zeker niet. Ja, een mobiele telefoon heeft het voordeel dat de overgrote meerderheid van ons er een heeft en helemaal niet hoeft te sporten. Veel mensen hebben ook smartwatches en sporten misschien niet eens, maar het is zeker niet hetzelfde percentage van de bevolking als met mobiele telefoons.
Samenvattend zou ik dus willen zeggen dat je voor sporten zeker een korte broek nodig hebt, meer dan een mobiele telefoon of een smartwatch. Maar er zijn een paar dingen waarbij een smartwatch absoluut beter presteert dan een telefoon, en mensen realiseren zich dat vaak niet eens.
Als smartwatches ergens een groot voordeel in hebben (met uitzondering van die met Wear OS en watchOS), dan is het zeker de levensduur van de batterij. De meeste smartwatches hebben een batterijlevensduur van minstens 24 uur met actieve GPS. Een smartphone met actieve positionering gaat daarentegen eerder uren mee.
Maar eigenlijk gaat het er niet zozeer om hoe lang individuele apparaten meegaan, maar is het een voorkeur voor welk apparaat je wilt beschermen tegen een lege batterij. Hoeveel pluspunten ik ook vind voor smartwatches in dit artikel, ze zullen het nooit winnen van een telefoon als het gaat om de kans dat ze je leven redden in een gevaarlijke situatie. Ja, smartwatches met LTE zijn een uitzondering, maar slechts een handjevol gebruikers heeft die.
Als we de versnellingsmeter, GPS en gyroscoop buiten beschouwing laten, overtreffen smartwatches de mobiele telefoons qua sensoren. De belangrijkste is misschien wel de hartslagmeting, die je op een telefoon alleen kunt oplossen door een borstband te kopen. Ja, veel smartwatchbezitters grijpen naar een borstband omdat die een hogere nauwkeurigheid belooft, maar waarschijnlijk vertrouwen nog steeds meer mensen op de optische sensor (die op smartwatches zit). En het belangrijkste is dat het geen extra kostenpost is, toch?
Maar het belangrijkste is dat de sensoren op deze horloges (vooral de hartslagsensor) de hele tijd werken en niet alleen tijdens activiteit. Je hebt dus gedetailleerde gegevens over hartslagtrends, stress (gemeten door hartslagvariabiliteit), slaap, enz. In termen van levensstijl is een smartwatch dus veel nuttiger dan een mobiele telefoon, die die levensstijl eerlijk gezegd nogal verslechtert.
Sterker nog, veel mensen hebben niet eens door dat ze een abnormaal hoge hartslag in rust hebben, slecht slapen en/of onder permanente stress staan. En de telefoon kan deze stille moordenaars niet vinden.
Deze categorie is erg controversieel omdat er mobiele apps zijn die echt geweldige analyses, trainingsaanbevelingen, enz. hebben, maar het komt weer op hetzelfde neer – je hebt absoluut een borstriem nodig. Zonder hartslaggegevens zijn trainingsanalyses zeker niet zo nuttig als met hartslaggegevens. Het andere argument is dat deze mobiele apps meestal een abonnement vereisen, terwijl de service bij smartwatches meestal gratis is.
Dus als we de gratis analyse in de mobiele app zouden vergelijken met de gratis analyse in de app die bij de smartwatch hoort, zou je zeker meer uit de laatste "persen". Grafieken, analyse van de trainingsbelasting, tips voor verbetering en toekomstige trainingen. Natuurlijk verschilt het per merk, maar ik zou zeggen dat ongeacht welk merk smartwatch je hebt, de analyse altijd beter zal zijn dan die van een gratis mobiele app.
Van nature, door zijn grootte en de manier waarop het om de pols wordt gedragen, is het duidelijk dat een smartwatch geschikter is voor meer sportactiviteiten dan bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Dit geldt zeker voor contactsporten zoals voetbal, vechtsporten, basketbal, hockey, enz. – kortom, sporten waarbij het niet echt mogelijk is om een telefoon ergens op het lichaam te dragen of waarbij dat niet bepaald veilig zou zijn voor de telefoon.
Ik sta er namelijk achter dat een horloge qua duurzaamheid en veilige plaatsing (om de pols) aanzienlijk beter is.
De andere is comfort. Soms kan het lastig zijn om te bedenken waar je je telefoon moet opbergen. Armhoesjes zijn verleden tijd (ik geef toe dat ik dat hoop), niet iedereen heeft een korte broek met een handig zakje of ingebouwd bandje en een telefoon in je hand houden kan vervelend zijn. Met een smartwatch heb je daar allemaal geen last van en voel je meer vrijheid omdat niemand je kan bellen, sms'en... Gewoon niets. Ja, de Do Not Disturb-modus kan dit oplossen, maar het kan je gedachten prikkelen dat je het op elk moment kunt annuleren.
Fotobronnen: