Klassiek voor herenHeren
Klassiek voor damesDames
Slimme horlogesSlim
Merken
Andere
Tags: Reviews | Prim | Heren | Klassiek | Duik | Retro
14.1.2025 | 5 MIN
Het model Sport I is voor ons Prim-liefhebbers een hartzaak en de impact ervan op de Tsjechoslowaakse horlogewereld is van essentieel belang.
De geschiedenis van het merk PRIM, van de oprichting tot het heden, heb ik ook in een apart artikel behandeld:
De nieuwe toevoeging aan de Sport-modellenreeks is een "uitgeklede" versie van het manufactuur-model. Het belangrijkste is echter dat de denkbeeldige "bezuinigingen" alleen zijn doorgevoerd op gebieden die de kwaliteit van het horloge zelf niet noemenswaardig beïnvloeden. Het horloge heeft nog steeds alle aspecten die ik zo waardeerde aan het manufactuur-model. De grootste veranderingen zitten dus niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant.
PRIM van Nové Město nad Metují heeft hier het meeste bespaard door een Zwitsers uurwerk te gebruiken in plaats van het oorspronkelijke manufactuurkaliber 95.00. In het horloge vinden we nu een kaliber met de aanduiding 71, dat is gebaseerd op de goede oude Sellita SW 200-1. Het heeft zich al vele jaren bewezen, is eenvoudig te onderhouden en vooral aanzienlijk goedkoper dan welke andere in-house oplossing dan ook. In gebruikstermen verliezen we weliswaar zo'n 10 uur gangreserve en moeten we genoegen nemen met een volledig standaard 38 uur, maar we krijgen wel een soepeler lopende secondewijzer dankzij de 4 Hz frequentie.
Het merk PRIM heeft de rotor van het kaliber 71 versierd met een pictogram van de beroemde bogen van Nové Město nad Metují.
Kortom, veranderingen waar ik persoonlijk helemaal niets op tegen heb. Natuurlijk, terwijl de meerderheid van de horlogeliefhebbers meestal de voorkeur geeft aan horloges met in-house uurwerken, ligt dit bij PRIM een beetje anders. Waarschijnlijk koopt bijna niemand PRIM-horloges uitsluitend vanwege het manufactuurkaliber of überhaupt vanwege de specificaties. De belangrijkste drijfveer hier is altijd herinneringen, nostalgie en Tsjechisch patriottisme geweest. Als een klant een horloge met het technisch meest geavanceerde uurwerk wil kopen, zal hij waarschijnlijk heel andere merken op zijn lijstje hebben staan.
Het originele Sport-model links, de nieuwkomer rechts.
En op basis van de foto kun je nog meer visuele verschillen zien. Het eerste verschil zijn de wijzers, die een iets rondere vorm hebben en nieuw zijn uitgevoerd in goud. Persoonlijk vind ik hen erg mooi, vooral in combinatie met de zwarte wijzerplaat, maar voor de andere kleuren zou ik het originele zilver misschien wel waarderen, maar dat is gewoon mijn subjectieve mening. Nu we het toch over kleuren hebben: dit model is er in een witte, zwarte, blauwe en rode variant.
Helaas ontbreekt mijn favoriete okerkleur, die het originele model uit 1968 had, weer.
Het tweede verschil zit in de lunette. Het manufactuur-model had een lichtgevende punt en een in-house HyCeram vulling op alle varianten. Deze combinatie is alleen terug te vinden op het nieuwe zwarte model op een leren band. De andere kleuropties hebben weliswaar ook een luminescerend punt, maar de vulling van de inzet is gefreesd. In combinatie met de stalen mesh armband heeft het horloge een aantrekkelijke industriële look. De selectie is dus zeer gevarieerd en iedereen zal wel iets van zijn gading vinden. Ik moet ook de luminescentie prijzen, die hier echt niet is gespaard.
Een flinke dosis lichtgevende coating zorgt voor een perfecte afleesbaarheid in het donker.
Dankzij de kastdiameter van 38 mm is het horloge echt comfortabel om de pols te dragen. Deze maat maakt het ook mogelijk om het model als uniseks te bestempelen, waardoor het ook goed tot zijn recht komt op een damespols. De fabrikant noemt het horloge dan een sportief-elegant model dat geschikt is om elke dag te dragen. Zoals ik al zei in mijn vorige artikel over de Sport, is het ontwerp gewoon absoluut tijdloos. Dit geldt in feite voor verschillende modellen uit de jaren 1960, toen PRIM met zijn ontwerpen vrij gemakkelijk kon concurreren met wereldwijde productie.
In de inleiding van dit artikel zei ik dat mijn wens in vervulling was gegaan en dat er een model was uitgebracht dat voor iedereen beschikbaar zou zijn. En ik moet toegeven dat dit niet helemaal waar is. Het model PRIM Sport 38 A kost 2 186 euro, wat nog steeds een bedrag is dat zeker niet iedereen voor het horloge zal betalen. Ik zie dit echter als een stap in de goede richting en het is nog steeds het meest betaalbare Sport-model in het huidige assortiment. Persoonlijk waardeer ik zeker dat de Sport-modellen nu toegankelijker zijn, hoewel ze nog steeds absoluut geen volksmodel voor iedereen zijn.
Op basis van mijn ervaringen met eerdere artikelen over het merk PRIM verwacht ik dat er in de reacties opnieuw opmerkingen zullen verschijnen die de prijs van dit model vergelijken met gelijkwaardige modellen van de concurrentie. En je hebt gelijk, bij de concurrentie kun je sporthorloges met de Sellita SW 200-1 voor een aanzienlijk lagere prijs vinden. Ik moet er echter nogmaals op wijzen dat het bij PRIM horloges niet om specs of geavanceerde functies gaat en dat ook nooit is geweest. Het zijn horloges voor liefhebbers van Tsjechoslowaakse horlogemakerij en voor iedereen die een mooie herinnering wil oproepen.
Tegelijkertijd moet ik eraan toevoegen dat je voor je geld niet alleen nostalgie krijgt, maar ook een eerlijk gemaakt horloge met Tsjechoslowaaks DNA en een lange stamboom. Het hoge aandeel handgemaakt werk, de geschiedenis en de nadruk op de tevredenheid van Tsjechische klanten zijn allemaal aspecten die ik ongelooflijk waardeer aan het merk PRIM. Het nieuwe model is gewoon een succes en ik durf te zeggen dat het het geld meer dan waard is.
Fotobronnen:
8.1.2025
PRIM Orlík 38 damašek LE introductie – Twee weten meer dan één