» Blog » Polar

Polar Vantage M3 recensie – M tot de derde macht

Tags: Reviews | Polar | Slim

10.12.2024 | 8 MIN

De populaire serie van het Finse merk heeft een nieuw model gekregen. De Polar Vantage M3 biedt veel waar voor zijn geld, en vandaag neem ik dit model onder de loep.

Polar van mijn kant heeft de laatste tijd grote problemen gehad met ambitieuze prijskaartjes en een nieuw algoritme om een van 's werelds beste te vervangen. En dat was een stap in het onbekende. Met dit model is alles tot rust gekomen en is de goede oude Fin terug. Wat zit er in het nieuwe model?

  • compacte afmetingen met een stalen lunette en een laag gewicht
  • AMOLED scherm
  • breed scala aan sensoren, aangevoerd door dual-band GPS en een ECG-sensor
  • topografische kaarten en geweldige sportfuncties
  • goede batterijduur
  • slimme basisfuncties
  • geweldige fitnessmonitoring
[[M3399]]

Grijze muis? Misschien op het eerste gezicht

Het ontwerp maakt op het eerste gezicht geen indruk. Vooral in de zwarte variant. Bij nadere inspectie zie je echter dat de lunette van het horloge elegant is met zijn schulprand en dat het materiaal van de lunette (staal) is doorgetrokken naar de voorkant en onderkant van de kast. Aan de zijkanten is er dan een uitsparing die het plastic laat zien en 5 knoppen rondom (2 aan de linkerkant, 3 aan de rechterkant).

399,00 € (we leveren binnen 15.1.)

Door zijn universele afmetingen is het horloge geschikt voor vrijwel elke pols: 44 x 12 mm, werkelijk universeel en comfortabel om de hele dag te dragen. Samen met het gewicht van 53 g is het ook een ideale partner voor ongestoord slapen.

Zoals ik al eerder zei, kan de zwarte kleur een beetje saai zijn, maar de beige kleur met de gouden lunette doorbreekt deze saaiheid volledig en eerlijk gezegd vind ik het ook mooi.

Het horloge krijgt een veelzijdige 22mm brede siliconen band met een Quick Release systeem, dat goed geventileerd is met twee gaten waar de sluiting in vastklikt. En het heeft ook een klein designelement bij de sluiting in de vorm van de rimpeling die we bij duikhorlogebandjes zien.

Het zit geweldig om de pols, en tijdens de hele testperiode had ik een fantastisch gevoel, omdat ik het bijna niet voelde.

AMOLED display – Mooi, maar...

Op het horloge vinden we een 1,28" AMOLED-display met een resolutie van 416 x 416 pixels en een beeldschermfijnheid van 325 ppi. Ik zie geen enkel probleem met het display. Het is goed leesbaar in direct zonlicht, heeft prachtige kleuren... Gewoon een beeldscherm uit de 21e eeuw. Het is bedekt met Gorilla Glass, dus ik zou kunnen kiezen voor een soort schermbescherming, omdat de lunette niet genoeg boven het scherm uitsteekt om het te beschermen.

Waar ik het grootste probleem mee heb is de UI, die sneller is geworden, maar helaas is er verder niets veranderd en is het al meer dan 5 jaar hetzelfde liedje. Er is een snelkoppelingsbalk bovenaan, een meldingsbalk onderaan en dan links/rechts widgets die je kunt aanpassen.

Maar de widget neemt het hele scherm in beslag, je kunt alleen naar de meldingsbalk door deze aan te raken en veel van de items in het klassieke menu zijn niet omklapbaar, dus je moet weer behoorlijk terug met knoppen of aanraken. Dat onaangeboorde potentieel is voelbaar in elke hoek van het OS, en het is een beetje jammer om AMOLED te hebben en een omgeving zoals het basismodel met een transflectief scherm.

Begin volgend jaar zou Polar met een nieuw systeem moeten komen, voorlopig genaamd Firmware 3.0, dat het menu, de sportactiviteiten zou moeten aanpassen en enkele nieuwe wijzerplaatstijlen zou moeten toevoegen. Dit is een veelbelovend bericht, en ik hoop dat het hen lukt.

Sensorapparatuur is hetzelfde als op de grotere V

Het is verrassend dat Polar heeft besloten om het horloge niet onder te verdelen in sensoren. Dit is immers altijd het grootste verschil geweest tussen de M en de V. Nu zijn er weinig verschillen om over te beslissen. Het horloge beschikt namelijk over een versnellingsmeter, barometer, kompas, lichaamstemperatuursensor, GPS-sensor, hartslag/SpO2-sensor, evenals een ECG- en omgevingslichtsensor voor het aanpassen van de helderheid.

De GPS is dual-band en de Vantage M3 is uitgerust met de nieuwe hartslagsensor die ook te zien is op recente Polar modellen zoals de Vantage V3 en Polar Grit X2 PRO. Sommige dingen heeft Polar weten te tweaken, maar sommige dingen zijn nog halfweg te winnen. De hartslagsensor meet geweldig en lijkt dan plotseling een pauze in te lassen en begint een constante 160 tot 170 aan te geven, ook al draaf je door met een snelheid van 135.

Fialová – Polar Vantage M3, modrá – Garmin Fenix 8, 51 mm

Paars – Polar Vantage M3, blauw – Garmin Fenix 8, 51 mm.

Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar het doet me meer denken aan de nauwkeurigheid van oude Suunto-horloges, en dat is een trieste prestatie voor een merk dat ooit de TOP was in hartslagmeting. Alsjeblieft, Polar, werk eraan.

Fialová – Polar Vantage M3, modrá – Garmin Fenix 8, 51 mm

Paars – Polar Vantage M3, blauw – Garmin Fenix 8, 51 mm.

Met de GPS heb ik geen probleem. Wat me wel stoort, is de instelling ervan, die alleen "hogere nauwkeurigheid" en "spaarstand" omvat, wat niet veelzeggend is. Maar wat betreft de routeweergave, daar ben ik tevreden over.

De rest van de sensoren werkt prima wat mij betreft, en het enige wat je misschien nog interessant zou kunnen vinden, is de ECG-meting. Deze werkt door je vinger op de linker bovenknop te leggen, waarmee het circuit wordt gesloten. Dan meet het horloge nauwkeuriger je hartslagvariabiliteit. Het meet echter geen hartritmestoornissen of iets dergelijks, omdat Polar deze functie niet gecertificeerd heeft, net zoals bijvoorbeeld Coros.

Batterij – Gemiddeld met een verrassing

Batterijlevensduur en Polar... Ik denk dat dit een van de grootste problemen van de laatste paar modellen is. De batterijduur is echt gemiddeld en het horloge gaat maar 7 dagen mee in smartwatchmodus. Bij activiteit is het veel beter, waar het horloge na een seconde tot 30 uur meegaat. Maar ik ben bang dat je bij normaal gebruik aan 4 dagen komt en daar houdt de pret op.

Maar de verrassing zit hem in de milieuvriendelijkheid van het merk, waar ik achter sta. Polar heeft ervoor gekozen om een ​​vervangbare batterij in het horloge te plaatsen, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je het horloge na een paar jaar moet weggooien vanwege een lage batterijcapaciteit. Polar heeft nog niet bevestigd hoeveel de batterij zal kosten, maar hopelijk komen we daar snel achter. Wel is bevestigd dat het horloge naar hun reparatiewerkplaats moet worden gestuurd.

Als er iets is dat Polar kan, dan is het wel sporten!

De sportfuncties in de Polar behoren tot de beste die je in een smartwatch kunt vinden. Ik begin met de klassiekers, namelijk de evaluatie van herstel, VO2 Max, trainingsbelasting en andere essentiële waarden.

Vervolgens voegt het een unieke FitSpark-functie toe die je trainer op alle gebieden vervangt. De functie biedt je krachttraining, hardlooptraining en mobiliteit met stretching voor elke dag. Ik ben erg positief over deze functie en voor luie mensen zoals ik, die het moeilijk vinden om aan lichaamsbeweging te doen, is het een redder in nood.

Een andere geweldige functie is HillSplitter, waarmee je in het horloge en de app heuvels en afdalingen kunt segmenteren en hun aantal kunt tellen. Het toont dan ook tempo, hartslag, tijd en andere gegevens voor elke klim in de app. Ik gebruik deze functie graag tijdens herhaalde heuveltrainingen om feedback te krijgen over hoezeer ik op de heuvel "inzak".

Er zijn tal van sportieve activiteiten om uit te kiezen, dus er is voor elk wat wils. Van dansen tot rolstoelwedstrijden, hardlopen of triatlon.

Kaartgegevens en navigatie

Net als in het grotere model vind je hier kaartgegevens en navigatie. De kaarten zijn gratis voor de hele wereld, wat een onmiskenbaar voordeel is en je hebt niet te maken met vouchers en andere "onzin". De navigatie werkt goed, maar als je je telefoon wilt gebruiken om je route te uploaden, zul je een beetje teleurgesteld zijn. Je moet namelijk werken met Komoot, een betaalde dienst waarbij je slechts één regio gratis kunt downloaden.

Polar belooft klanten een update van de kaartgegevens in de eerste maanden van 2025, waarbij het POI's aan de kaartgegevens moet toevoegen, die puur volgens het horloge offline kunnen worden genavigeerd, zonder vooraf een GPX-bestand te uploaden.

Meester in het bijhouden van slaap

Polar is een meester in het meten van slaap en het gebruiken van deze verkregen waarden voor verdere evaluatie. Hun functies Nightly Recharge en Boost from Sleep zijn iets waar ze nog geen overwinnaar in hebben gevonden, en als je een horloge wilt dat gericht is op slaap, dan is het hier.

Behalve slaap meet het natuurlijk ook stappen, calorieën, hartslagvariabiliteit, hartslag overdag en ook dingen als zuurstofverzadiging in het bloed, ook wel SpO2 genoemd. Deze kun je vinden in het testcentrum, waar je ook tal van andere tests van je lichaam vindt.

Polar doet ook heel goed werk met caloriebeoordeling, waarbij duidelijk wordt gebudgetteerd hoeveel calorieën je metabolisme nodig heeft om te functioneren en hoeveel calorieën je verbrandt door activiteit en training. Kortom, als je een sporttester wilt of jezelf overdag in de gaten wilt houden, dan is dit het horloge voor jou.

Polar blinkt niet uit in slimme functies

Slimme functies en Polar zijn nooit maatjes geweest. Je vindt hier een degelijke basis zoals de mogelijkheid om een nummer op je telefoon over te slaan en het volume te regelen, meldingen, alarmen, een kompas en het weerbericht, maar daar houden de slimme functies op. Het dichtstbij een slimme functie kwamen ze met de introductie van een bandje waarmee je kunt betalen.

Begrijp me niet verkeerd, ik neem het ze niet kwalijk. Ze zijn geweldig in andere gebieden en hebben simpelweg geen reden om zich verder in slimme functies te verdiepen.

Beter M dan V

Eerlijk gezegd kun je tussen de regels door lezen dat het horloge niet veel verschilt van zijn grotere broer, de Vantage V3, en dat ik niet helemaal enthousiast ben over het nieuwe model. Voor een deel is dat waar, want we zien de laatste tijd niet veel verschuivingen bij Polar, en voor een ander deel ben ik in de war door het feit dat de nieuwe M3 eigenlijk identiek is aan het V-model, alleen in een andere kast.

En als ik een Polar-horloge zou overwegen en een model zou kiezen, zou ik dit Vatange M3-model nemen, dat me een ideale keuze lijkt in plaats van het grotere V-model en vooral een ideale keuze als pure sporttester – voor prestaties. Navigatie, kaartgegevens, sportfuncties, fitnessfuncties, langere batterijduur wanneer actief. Dit alles maakt dit model een fantastische keuze voor sporters. Het is een stuk goedkoper dan de Vantage V3 of de Grit X2 PRO, terwijl het dezelfde functies biedt.

Als ik een alternatief zou moeten aanbevelen, zou ik kijken naar de Suunto Race S-horloges, die qua functionaliteit erg op elkaar lijken en een iets langere GPS-batterijduur hebben.

Wat vind jij van het nieuwe model?

Bron van foto's – freepik.com, officiële foto's van de fabrikant

Horloges genoemd in het artikel

Nieuws Oktober
399,00 € op voorraad
Nieuws Oktober
399,00 € (we leveren binnen 15.1.)