Klassiek voor herenHeren
Klassiek voor damesDames
Slimme horlogesSlim
Merken
Andere
Tags: Reviews | MeisterSinger | Klassiek
10.2.2025 | 5 MIN
Het Duitse merk MaisterSinger kan gemakkelijk worden omschreven als een synoniem voor kwaliteit en vooral originaliteit. Dit geldt ook voor de MeisterSinger Enamel 1Z, die met grandeur verwijst naar zijn voorganger uit 2004 en in elk detail uniek is. Dames en heren, laten we onze tijd synchroniseren – één enkele wijzer is alles wat we nodig hebben!
Meteen vanaf het begin kijken we naar misschien wel het meest besproken en tegelijkertijd meest typische kenmerk van MeisterSinger horloges, namelijk de enkele wijzer die je aangenaam gezelschap zal houden.
Hoe is het leven ermee? Geweldig en vooral ontspannend. Een vluchtige blik op de wijzerplaat en je weet vrijwel direct hoe laat het ongeveer is. Wat? Ongeveer, bij een horloge in deze prijsklasse? Ja, maar maak je geen zorgen, het automatische uurwerk ETA Unitas 6498 werkt zelf zeer nauwkeurig en betrouwbaar. Je kunt gerust vertrouwen op de door de fabrikant geclaimde 46 uur bij volledig opwinden. Het hart van mijn testexemplaar tikte in rust zelfs vier uur langer.
Elke uur krijgt in feite slechts een interval van vijf minuten, zoals we kennen van de wijzerplaten van gewone horloges. Sommigen kunnen beweren dat dit niet veel is, maar geloof me, je kunt nog steeds moeiteloos aflezen of het half of drie kwartier is, en met een beetje concentratie zelfs aanzienlijk nauwkeurigere tijden bepalen. Maar zijn ze echt zo essentieel? Integendeel, is het in de hectische wereld van vandaag niet geweldig om een beetje te kalmeren, om stil te staan, om niet elke gebeurtenis tot op de seconde te overhaasten?
Geloof me, dat is het. MeisterSinger biedt gewoon gemoedsrust met zijn oplossing. Bovendien heb je de hele dag en nacht als het ware binnen handbereik – pardon, op je pols – omdat de wijzerplaat dankzij deze indeling alle 24 uur tegelijk weergeeft.
De enige wijzer verdient karakter, en dat voornemen is de ontwerpers echt goed gelukt. De wijzer is slank, lang en verandert in prachtige blauwtinten bij verschillende kijkhoeken. De sobere decoratie in de vorm van twee kleinere en een grotere cirkel op het ankerpunt doet denken aan een antiek zakhorloge. De kers op de taart is de subtiele pijl aan het uiteinde van de wijzer, die prachtig samenspeelt met de typografie van de 12-uurs indexen.
Deze worden vergezeld door kleinere indexen in vierentwintig-uurs formaat, en om het nog erger te maken, is er ook een cijfer gespecificeerd voor elk half uur. Samen met de wijzer maken de blauwe indexen een perfect harmonieuze indruk, maar de fijnere typografie vereist het oog van een echte valk; het mijne is niet langer opgewassen tegen deze taak.
Hoewel ik al even naar de wijzerplaat heb gekeken, heb ik nog steeds niet het belangrijkste en unieke onthuld waarover het beschikt, en wat vele scherpe lezers vast al hebben deduceerd uit de naam van het horloge zelf. De term "enamel" is misschien niet zo bekend, maar weet dat het de oude vertrouwde smalt of email is.
Het is deze afwerking, in een zachte tint ivoorgeel, die er letterlijk magisch uitziet op het horloge, en ook hier kan ik het niet laten om te verwijzen naar antieke juweeltjes uit de ateliers van horlogemakers. Kortom, dit zie je tegenwoordig niet meer op een wijzerplaat.
Afgezien van het logo van de fabrikant en de "Edition Enamel 1Z" markering, zie je niets bijzonders of zelfs maar gewoons op de geroemde wijzerplaat. De datum- of weekdagcomplicatie ontbreekt, net als de secondewijzer, waardoor het horloge er voor sommigen misschien iets te statisch uitziet.
Alles is zorgvuldig ondergebracht in een roestvrijstalen kast, vervaardigd met een hoog niveau van vakmanschap en bekroond met een gewelfd saffierglas. De afwerking van de kast is een combinatie van matte en glanzende oppervlakken en het formaat is, om het populair te zeggen, precies goed. De breedte van 43 mm verdwijnt niet om de pols, maar het ziet er ook niet agressief uit, waardoor het horloge zijn formele stijl behoudt, benadrukt door hoge elegantie. De hoogte van bijna 12 mm (namelijk 11,5 mm) beschouw ik als zeer degelijk voor een horloge met een mechanisch uurwerk.
De tijd stel je betrouwbaar in met de minimalistisch vormgegeven kroon aan de rechterzijde, waarbij één uittrekking voldoende is voor deze stap. Bij de kroon, versierd met het logo van de fabrikant, smelt ik letterlijk weg van het perfecte gevoel bij het draaien ervan, en dus ook het opwinden van het uurwerk. In elk klikje is de topmechaniek te voelen, evenals de subtiliteit die dit bedieningsonderdeel biedt.
Een werkelijk prachtig uitzicht biedt de blik van onderaf op de transparante achterdeksel. Het venster is ongebruikelijk groot en via dit venster kan het uurwerk worden bekeken, versierd met blauwe details en de balansbrug verfraaid met Côtes de Genève-elementen.
Langs de dunne rand van de achterdeksel, bevestigd met vier schroeven, zijn alle traditionele informatie over de gebruikte materialen en de waterbestendigheid tot 5 bar (tot een diepte van 50 meter) te lezen. Maar er is één heel belangrijk detail. Hier bevindt zich het serienummer van het horloge.
Ja, je raadt het al, net als zijn voorganger uit 2004 is deze collectie strikt gelimiteerd. In tegenstelling tot de eerste editie, waarbij in totaal 30 exemplaren het levenslicht zagen, produceerden de Duitse vakmensen dit keer slechts vierentwintig exemplaren! Eigenaars kunnen zich dus verheugen op een zeer exclusief en steeds waardevoller stuk in hun collectie.
Men het is onmogelijk om niet te vermelden zo'n belangrijk onderdeel als de band. In het geval van het Enamel 1Z-model is de band gemaakt van degelijke gestikte leer en heeft een breedte van 20 mm. Het leer van het bandje verraste me met zijn bijna onaangename hardheid en het horloge voelde niet erg comfortabel om mijn pols toen ik het droeg. Dit zal hopelijk verbeteren in de loop van het gebruik.
De band is afgewerkt met een vlindersluiting met vergrendeling, en hoewel ik geen grote fan ben van deze technologie, moet ik toegeven dat de met logo versierde sluiting perfect is verwerkt en veilig aanvoelt.
De finale is aangebroken en je kunt nu waarschijnlijk wel raden dat de MeisterSinger Enamel 1Z Limited Edition me voor zich heeft gewonnen. Afgezien van de niet helemaal comfortabele band en, voor sommigen, misschien te statische wijzerplaat (een zeer subjectieve indruk), kan ik er moeilijk iets op aan te merken hebben.
Het principe van de eenwijzerige tijdsaanduiding is niet alleen verslavend, maar ook zeer aangenaam en brengt zelfs in een drukke en hectische dag een prachtige rust en sereniteit. De aanblik van de prachtige geëmailleerde wijzerplaat is letterlijk een lust voor het oog, net als de spectaculaire aanblik van het prachtig bewerkte uurwerk. De iets hogere prijs kan niet alleen worden gerechtvaardigd door het algehele topvakmanschap, maar vooral door de hoge exclusiviteit van de gelimiteerde oplage van 24 stuks op de hele planeet.
Fotobronnen: Hodinky 365, officiële fabrikant