Klassiek voor herenHeren
Klassiek voor damesDames
Slimme horlogesSlim
Merken
Andere
Het is zover. Ik kijk altijd uit naar Garmin-nieuws als een schooljongen in de zomervakantie. Vooral als het een model is met zoveel nieuwe snufjes zoals de Garmin Venu 2. En misschien wel de beste smartwatch onder de 10 000 CZK. Of weet je wat? Het is eerder de beste smartwatch met sportfuncties onder de 10.000 CZK ooit. Nogal een sterke uitspraak, niet? Misschien overtuig ik je daarvan in deze review.
De tweede generatie heeft eigenlijk precies hetzelfde idee als de eerste - een stadshorloge maken met de sportieve ziel van Garmin. En wat houdt dat in? Het horloge moet de ideale balans hebben tussen slimme en sportieve functies en er ook nog eens goed uitzien. Nou, en ik denk dat Garmin een hels karwei heeft afgeleverd met dat sportief-elegante ontwerp.
Onze videoreview:
De vorige generatie was unisex. Alleen waren ze toen, met een diameter van 43 millimeter, te groot voor vrouwen of te klein voor mannen. Nu zijn ze ermee weggekomen door twee hoesmaten te gebruiken. De Garmin Venu 2 heeft een diameter van 45 millimeter en de kleinere versie van de Venu 2S is 40 millimeter. De andere generatie, de Vívoactive 4, is precies even groot.
Garmin heeft de brede selectie verder benadrukt met kleuropties, waarbij de grotere versie 2 kleuropties heeft - donkerblauw en zwart. De kleinere versie is meer gericht op vrouwenpols, dus Garmin werkte met meer conservatieve kleuren zoals grijs of zwart, maar ook met flashier kleurencombinaties zoals gebroken wit met een rosegouden lunette en wit met een gouden lunette.
Dit is zeker een van de grootste pluspunten van de Venu serie - de aantrekkingskracht en de grote keuze. Bovendien ziet de tweede generatie er nu nog netter uit, omdat de groeven op de lunette zijn weggelaten.
De kast van het horloge is gemaakt van gehard plastic, de lunette is van staal, het glas is Gorilla Glass, de band is van siliconen, aan de zijkanten vinden we twee knoppen, maar dit zijn slechts kleinigheden vergeleken met het gebruikte display. Want dat is de voorkant van het horloge. Garmin heeft opnieuw de AMOLED-technologie gebruikt en de parameters zijn vergelijkbaar met die van de vorige generatie.
Er is echter één grote MAAR. Dit display is zelfs zichtbaar in direct zonlicht. De vorige generatie bond hier en daar in bij buitenlicht (je moest je ogen dichtknijpen en scherpstellen), maar verloor eerder (je kon gewoon niets zien op het display). Hier heeft Garmin dat opgelost door het touchscreen en het display te combineren. Er zit dus geen touchlaag tussen het glas en het display, dat alleen maar de zonnestralen weerkaatste en dan kon je het horloge niet zien. Tegelijkertijd vind ik het display iets gevoeliger dan andere Garmin-horloges met touchscreen.
Daarnaast vind ik het display wat verfijnder, gedetailleerder en de verbeterde en geheel nieuwe gebruikersinterface op de Garmin helpt ook mee. Maar daarover later meer...
Wat ik zeker wil benadrukken zijn de wijzerplaten op het horloge. Je kunt bijvoorbeeld zelfs een geanimeerde wijzerplaat instellen en het geheel is volledig configureerbaar op het horloge (type tijdweergave, achtergrond, lay-out en aantal gegevensvelden, kleuren, enz.) Dankzij de nieuwere GPU kan het horloge nu meer veeleisende toepassingen en wijzerplaten gebruiken en heeft het als enige toegang tot het uitgebreide Connect IQ 4.0 platform (meer veeleisende toepassingen).
Je kunt de wijzerplaat naar wens configureren.
Een ander belangrijk punt is de weergave van meer gegevens in de Always-On modus. Voorheen, als het display uit stond, gaf het horloge alleen de tijd weer. Nu wordt de hele wijzerplaat weergegeven en verdwijnt alleen de achtergrondverlichting. Maar tegelijkertijd is het een vreselijke batterijvreter (het at 20% van mijn batterij op in 24 uur). Maar dat is alles van de Altijd-aan modi.
Wat vinden we in het horloge? Versnellingsmeter, barometer, gyroscoop, kompas, stappenteller, hartslagmeter, thermometer, hoogtemeter, hartslagsensor en omgevingslichtsensor (past de helderheid aan het omgevingslicht aan).
Ja, het is een walgelijk rijke functieset voor een smartwatch voor in de stad. Maar het zou gewoon geen Garmin zijn zonder zo'n set sensoren.
Aan de onderkant zit nu een nieuwe generatie Elevate 4 optische sensor. Deze heeft nu een andere lay-out, een groter aantal diodes en meer openingen waar het licht wordt teruggekaatst voor een betere analyse. Maar de grootste verandering zit in het meten van de bloedoxygenatie, wat voorheen zo... Nep.
Vergelijking van bloedzuurstofregistraties 's nachts. Forerunner 745 (links) en Venu 2 (rechts). Bron: dcrainmaker.com
Natuurlijk is er een GPS om de route op te nemen, die ook gecombineerd kan worden met GLONASS (beter in de bergen) of Galileo (beter in de stad).
Het horloge kan vervolgens worden aangesloten op externe sensoren zoals een borstband, footpod en meer.
Hoewel AMOLED-schermen prachtig zijn, vreten ze de levensduur van de batterij ook op. Eerdere Venu's haalden een maximale batterijduur van vijf dagen, maar realistisch gezien was dat eerder 2-3 dagen. Volgens de fabrikant gaat de Venu 2 tot 11 dagen mee en de Venu 2S tot 10 dagen. Het hangt natuurlijk allemaal af van het gebruik. Als je de GPS meerdere keren per week gebruikt (wandelen, hardlopen en andere workouts), kom je waarschijnlijk op een maximum van 5-6 dagen. Maar zelfs dan is dat nog steeds een luxueus resultaat.
Hoe zit het met de Altijd-aan-modus? Garmin geeft aan dat de batterij maximaal 2 dagen meegaat. Ik verloor ongeveer 50% in anderhalve dag, dus ik zou aan drie dagen komen. Over het algemeen raad ik echter niet aan om Always-On aan te zetten, omdat het onnodige batterijvreters zijn.
En met elke seconde een GPS-signaal gaat het horloge 22 uur mee (de kleinere versie 19 uur) en als je muziek aanzet, 8 uur (de kleinere versie 7 uur).
Wat is er nieuw? Snel opladen! Het is een cool ding. Je gaat naar je werk en het batterijpercentage voorspelt dat de batterij waarschijnlijk leeg zal raken op weg naar de auto. Of erger nog, hij gaat leeg tijdens je training. De Venu 2 heeft een snellaadfunctie waarbij je het horloge 10 minuten in de lader stopt en je hebt genoeg percentage voor een hele dag of een training van een uur.
Ja, misschien was het al nodig van Garmin. Verplaats de graphics ergens naartoe. En ja, dat is gebeurd. De widgets die alle belangrijke informatie buiten het hoofdscherm weergeven, hebben een nieuw likje verf gekregen. Ze zijn nu wat geavanceerder en wat ik het meest waardeer is dat je er nu gegevens ouder dan 4 uur kunt zien. Als je voorheen bijvoorbeeld de hartslagwidget opende, werden gegevens van de afgelopen 4 uur getoond. Nu kun je de tijdlijn naar links en rechts scrollen en in de geschiedenis kijken.
Over het algemeen zijn de graphics van het horloge erg mooi. Ik was ook aangenaam verrast door details zoals de achtergrond van elke sport. In de sportselectie heb je altijd een specifieke sport op de achtergrond. Als je hardlopen opent, heb je hardloper op de achtergrond. Als je aan yoga doet, heb je een yogamaker op de achtergrond.
Als je een record haalt of een doel dat je hebt gesteld, beloont het horloge je met een leuke confetti-animatie. :) Over het geheel genomen zijn er een aantal erg leuke animaties en ze voegen een leuk tintje toe aan de gebruikerservaring.
De Venu 2 biedt Garmin-standaarden zoals dagelijkse stappen, beklommen verdiepingen, minuten intensieve activiteit, verbrande calorieën, hydratatielogging, hartslag over de hele dag, stress, ademhaling en zuurstofgehalte in het bloed, maar de twee functies die aanzienlijk zijn verbeterd, zijn de slaapmonitoring en de Body Battery-indicator.
Laten we beginnen met de Body Battery. Deze indicator toont op een schaal van 0 tot 100 de "lading" van je lichaam. Een beetje zoals wat je op je telefoon hebt staan. Alleen ben jij de smartphone. Tot nu toe gebeurde het vrij vaak (min of meer elke nacht) dat ik de Body Battery volledig tot 100 had opgeladen. Na de verbeteringen van het slaapalgoritme wordt de Body Battery zelden meer volledig opgeladen. Over het algemeen heb ik nu een probleem om boven de 70 op te laden.
En tijdens de slaap. Dat is waar de verschuiving als zout nodig was. Tot nu toe toonde Garmins alleen de verhouding van elke fase - licht, diep en REM. Maar het gaf geen beoordeling of advies over hoe je de slaap kunt verbeteren. Dus tenzij je zelf onderzoek hebt gedaan (wat maar weinig mensen doen) naar wat de juiste verhouding van de verschillende fases zou moeten zijn, had je geen idee wat kwaliteitsslaap was.
Nu zal het horloge je slaap beoordelen op een schaal van 0 tot 100 en ook een mondelinge beoordeling geven, of tips voor de volgende keer. Voor mij? Een beetje laat vergeleken met de concurrentie, maar beter laat dan later. :)
Dit soort beweringen zul je vaker horen nu Venus 2 uit is. Ze hebben een fitnessleeftijd toegevoegd en de mens is van nature een beetje een "homo narcissus" en het zal me niet verbazen als we nu allemaal gaan concurreren om te zien wie er jonger is op basis van fitnessleeftijd. Dit wordt berekend op basis van je hartslag in rust, je trainingen en je BMI.
Een andere handige functie is de momentopname van je gezondheid. Ook dit is een nieuwe functie die in eerste instantie misschien een verspilling lijkt, maar ik vind hem erg cool. De momentopname duurt twee minuten en het horloge registreert je hartslag, stress, ademhaling, hartslagvariabiliteit en zuurstofgehalte in je bloed. Het ideale is om elke dag meteen na het wakker worden zo'n momentopname te maken. Dan kun je bepalen of je ziek bent (hogere hartslag, lagere zuurstoftoevoer, lagere variabiliteit) of dat je het rustiger aan moet doen en wat lichter moet trainen.
Bovendien worden deze gegevens opgeslagen in Garmin Connect als activiteit, zodat je een soort tijdlijn kunt maken van je status 's ochtends.
Een andere nieuwe functie die ik persoonlijk niet echt kon waarderen, maar voor iemand die misschien uitdagingen aangaat met familie, collega's of vrienden in Garmin Connect, heeft het zijn nut. Voor uitdagingen is er nu een aparte widget waar je het leaderboard binnen die uitdaging direct op je horloge kunt zien. Tot nu toe kon je dat alleen op je telefoon zien.
Je vindt de meeste van dezelfde sporten als in alle Garmins - hardlopen, fietsen, zwemmen in het zwembad, yoga, elliptische trainer enzovoort. Maar wat is er nieuw? Ik heb goed nieuws voor HIIT-fans. Er zijn nu vooraf geladen workouts in het horloge, of je kunt zelf een workout maken. Het horloge houdt dan alles bij en laat met animaties zien hoe je de oefening uitvoert. Dit geldt voor veel andere fitnessmonitoring, maar misschien ook voor yoga.
Maar wat is toegevoegd is boulderen, indoor klimmen en wandelen. De eerste twee zijn heel specifiek, maar ik denk dat wandelen iets is wat echt heel erg ontbrak in de vorige generatie. En nu de andere kant. Wat ontbreekt er? Ondanks de aanwezigheid van GPS en waterbestendigheid tot 5 ATM, kan het horloge zwemmen in open water niet volgen (alleen in een zwembad). Dan zijn sommige hardlopers een beetje nijdig dat ze trailrunning er niet in terugvinden.
Niet dat het horloge de toekomst voorspelt en weet wat je pijn zal doen. Hoewel... Ze hebben een menstruatiekalender, dus ze kunnen een soort van vrouwen voorspellen. Maar laten we ter zake komen. Als je aan krachttraining begint, krijg je een spierkaart te zien met de spieren die van invloed zijn op die training. Dat wil zeggen, welke spieren je de volgende dag pijn zullen doen. :)
Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven, zijn Garmins stedelijke smartwatches. Als zodanig kunnen een muziekspeler en opslag die tot 750 nummers of afspeellijsten van je Spotify, Amazon Music of Deezer kan laden niet ontbreken.
De Garmin Pay contactloze betaalmethode zal ook zijn nut vinden. Wat houdt het in? Niets eenvoudiger dan je pols tegen de terminal houden en je bent betaald. Bovendien kun je het instellen via een handige snelkoppeling waarbij je gewoon je vinger op het hoofdscherm naar rechts schuift.
Natuurlijk spiegelt het horloge ook alle meldingen van je telefoon. Ze hebben geen problemen met Engels, meldingen hebben niet de neiging om onhandig om te slaan en ze tonen zo'n beetje elke emoji die ik heb geprobeerd. Zelfs een poedel met een kroontje.
Veel mensen vragen altijd naar de navigatie, die hier is, maar het is een van de echt eenvoudige. Je slaat min of meer een locatie op en dan kan het horloge de pijl gebruiken om je naar die knop te navigeren. Het grootste nut dat ik er waarschijnlijk in zie, is parkeren op een grote parkeerplaats. Je parkeert, slaat de locatie op in je horloge en wanneer je terugkomt laat je het navigeren naar de laatst opgeslagen locatie.
De ongevallen- en valdetectie vind ik een van de handigste. Het is nu een soort Garmin-standaard en veel mensen onderschatten deze functie, maar ik vind hem verschrikkelijk belangrijk. Als het horloge detecteert dat je bent gevallen of, de hemel verhoede, ergens tegenaan bent gereden, stuurt het een noodbericht naar drie vooraf ingestelde contactpersonen. De enige vereiste is dat je je telefoon bij je hebt.
Tot de slimmere basisfuncties behoren verder een wekker, een timer, een handige "Zoek mijn telefoon"-functie en ook automatische helderheidsaanpassing.
De Garmin Venu 2 is voor mij een geweldig horloge. Elke stap die Garmin heeft genomen om de Venu-generatie te pushen is voor mij logisch. Ze hebben de batterijduur verdubbeld, het probleem met direct zonlicht opgelost, de grafische weergave verbeterd, een heleboel nieuwe functies toegevoegd, de optische sensor verbeterd en al het goede van de oudere generaties behouden. Ik kan onmogelijk een slecht woord zeggen over de Venus 2, en tegelijkertijd (vanaf 8 juni 2021) beschouw ik het als de beste koop onder 10.000 CZK.