» Blog » Garmin

Garmin Fenix 9 – Wat zouden we willen zien in de nieuwe generatie?

Tags: Presentatie | Garmin | Slim

7.1.2025 | 5 MIN

De volgende generatie Garmin Fenix 8 is al op de markt, dus waarom zouden we niet een beetje dromen over alles wat we zouden willen voor de Garmin Fenix 9? Ik zie geen reden om niet te doen.

De Fenix-lijn is zonder twijfel een van de meest bekeken smartwatchlijnen ooit. Het eerste model zag het levenslicht in 2012 en sindsdien voorziet Garmin ons regelmatig van nieuwe generaties.

Dit artikel zal zich voornamelijk richten op de achtste generatie, die waarschijnlijk de grootste verschuiving heeft doorgemaakt op het gebied van slimme functies, hoewel de Fenix meer een outdoor-aangelegenheid is. Dat gezegd hebbende, met de Fenix 8 kun je telefoongesprekken voeren in de buurt van je telefoon, alles wat belangrijk is wordt weergegeven op het AMOLED-scherm en waarschijnlijk zullen weinigen het oneens zijn met de bewering dat de Fenix 8 de best uitziende generatie is.

Laten we nu stap voor stap bekijken wat ik graag zou willen zien in de volgende generatie.

1) Schermgrootte

Voor alle duidelijkheid, dit geldt eigenlijk alleen voor de 51mm versie. Ik was altijd een fan van de grootste kastmaat bij de Fenix, en ik was een beetje teleurgesteld toen de middelste variant (47 mm) dezelfde schermdiameter kreeg als de grootste. Ik wil immers dat de Fenix-lijn weer klopt. Dus ja, ik zou willen dat de 51mm variant een 1,5" display zou krijgen. Ik begrijp dat het met zo'n display lastiger is om de batterijduur te finetunen, maar ik geloof dat het merk daar op de een of andere manier wel grip op krijgt.

2) Beeldschermtechnologie

Gezien de bekende uitgelekte informatie over microLED en de verbinding met de Fenix 8 PRO, is het zeker bemoedigend dat de Fenix 9 deze technologie ook zou kunnen hebben. Maar eerlijk gezegd heb ik deze displaytechnologie niet per se nodig. Ik denk dat Garmin er veel baat bij heeft om ook een variant aan te bieden voor fans van transflecterende LCD-schermen. Ik had graag de mogelijkheid gehad om de twee technologieën te combineren, zoals bijvoorbeeld het merk TicWatch heeft laten zien.

Het principe is (in ieder geval om te begrijpen, waarschijnlijk niet technologisch) eenvoudig – de smartwatch heeft twee displays, waarbij de LCD actief is als het horloge passief wordt gebruikt (ja, dat klinkt paradoxaal), maar de AMOLED oplicht bij actief gebruik.

Dus wat is mijn visie? Voor het weergeven van de tijd, hartslag of zelfs het bijhouden van sportactiviteiten enz. zou ik een transflectief LCD-scherm gebruiken en voor al het andere AMOLED. Het is goed mogelijk dat de "AMOLED-achtergrond" zou conflicteren met de transflectieve eigenschap van het LCD, maar zelfs als het niet transflectief zou zijn, zou het nog steeds geweldig zijn.

3) Opladen met zonne-energie in combinatie met een AMOLED-scherm

Ik ga hier niet onnodig in detail treden. Garmin heeft allang laten zien dat het opladen op zonne-energie kan en wordt zelfs elk jaar efficiënter. Maar opladen op zonne-energie met een AMOLED-scherm? Dat hebben we nog niet gezien en ik zou deze historische mijlpaal graag meemaken.

4) Betere hartslagsensor

De Fenix 8 krijgt dezelfde generatie optische sensor als de originele Fenix 7 PRO. Overigens, ik klaag niet, want de sprong in sensortechnologie tussen de zevende generatie en die met de toevoeging PRO was aanzienlijk. Maar voor de Fenix 9 zou ik me een nieuwere hartslagsensor kunnen voorstellen die kan concurreren met bijvoorbeeld die van Apple. Denk wat je wilt over de batterijduur van Apple, maar op hun optische sensor kun je zeker geen kritiek leveren.

Ik zeg niet dat de Elevate 5-sensor slecht is, maar slimme sporthorloges draaien om twee hardware-aspecten: de optische sensor en de GPS-ontvanger. Elke vooruitgang is dus welkom, en ik denk dat Garmin de GPS-ontvanger bijna tot perfectie heeft gebracht. :)

5) Battery management

Ik mis dit al een tijdje bij Garmin, en het is zelfs gedemonstreerd door het merk Coros vele jaren jonger.

Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: procentueel zou worden weergegeven wat hoeveel invloed had op de batterijduur. Hoeveel procent bijvoorbeeld notificaties, sportactiviteiten met GPS, metingen met de pulsoximeter, het verlichte scherm, enz. hebben verbruikt.

Ik weet niet hoe technologisch eenvoudig of complex dit is, maar andere technologieën zoals telefoons of laptops en in het geval van smartwatches zelfs concurrerende merken laten zien dat het op zijn minst mogelijk is.

6) Bronnen berekenen tijdens het sporten

Deze functie is wederom beschikbaar bij de concurrentie, en ik zou het geweldig vinden als Garmin dit ook had. Die concurrent is Polar en in principe vertelt het horloge je na afloop van de activiteit hoeveel van welke middelen je hebt gebruikt (koolhydraten, eiwitten, vet).

Afgezien van het feit dat het zou helpen bij het aanvullen van voedingsstoffen na de training, zou het nog beter zijn als het verbruik in realtime werd weergegeven tijdens het actief volgen. Tijdens een langere wedstrijd zou je dan tenminste een indicatie hebben van wat je bij de volgende verversing moet aanvullen. Als zweetverlies en dus vochtaanvulling werden meegerekend, zou dat perfect zijn. Overigens wordt dat laatste, helaas na afloop van de activiteit, zelfs geschat door het Garmin horloge.

Ik realiseer me dat een horloge zonder bloedafname deze waarden niet kan weten, maar persoonlijk zou ik genoegen nemen met een schatting.

Ik vond iets interessants op de forums. Veel mensen zouden het op prijs stellen als het horloge een geïntegreerde chip zou hebben voor het racen. Dan hoef je geen chip op je kleding te prikken, maar dient de smartwatch als identificatiemiddel. Dat lijkt me helemaal niet gek.

7) LTE

De Fenix 8 bracht iets heel nieuws in het assortiment – de mogelijkheid om te bellen en een spraakassistent te hebben. Maar veel mensen schreeuwen (haha) om de mogelijkheid om telefoongesprekken te voeren los van de telefoon. Een smartwatch heeft immers een vele malen langere batterijduur dan een mobiele telefoon, wat handig kan zijn in kritieke situaties.

Garmin hoeft niet per se samen te werken met carriers, maar ze hebben al hun eigen inReach netwerk dat hiervoor gebruikt zou kunnen worden. Ik kan me dus voorstellen dat ik kan sms'en, locaties kan delen en telefoongesprekken kan voeren, allemaal zonder dat ik een mobiele telefoon en carriernetwerk nodig heb.

8) AI gebruiken voor lifestyle en sport

Ik zeg niet dat de huidige levensstijl- en sportfuncties van Garmin slecht zijn, maar het zijn algoritmen die je niet zo nauwkeurig leren kennen als AI. Persoonlijk zou ik graag een persoonlijke virtuele assistent hebben die mijn slaappatronen, stress en sportactiviteiten bijhoudt en me "naar perfectie" begeleidt.

En wat zou jij graag zien in de Garmin Fenix 9?

Fotobron:

  • Hodinky 365 fotografen