E-mail: info@hodinky-365.nl
Winkelwagen
0,00 €
Ga naar bestelling
logo

Garmin Fenix 8 MicroLED – Wat we zien en willen zien!

Tags: Presentatie | Garmin | Slim

10.2.2025 | 5 MIN

De Garmin Fenix 8 MicroLED werd onthuld meteen na de aankondiging van de achtste generatie Fenix. Ik weet niet of het per ongeluk was of expres, maar in dit artikel fantaseer ik een beetje over wat het horloge zou kunnen doen (naast het nieuwe display).

Informatie wordt meestal opzettelijk gelekt door merken, een paar weken of maanden voor de release, om klanten enthousiast te maken. Hier lijkt het echter om een langer tijdsbestek te gaan (ik vermoed minstens een jaar), dus dit was waarschijnlijk echt een vergissing. Wie weet...

Zal het ontwerp veranderen?

Mijn vermoeden is dat het ontwerp van het horloge hetzelfde zal blijven, en aangezien het nu een meer drastische verandering heeft ondergaan met de release van de Fenix 8, zullen ze bij Garmin niet weer voor iets compleet nieuws gaan. Wat mij betreft blijven de verhoogde waterbestendigheid, de inductieknoppen en gewoon alles wat we gewend zijn van het nieuwste Fenix-model.

Theoretisch is de enige grote verandering die zou kunnen plaatsvinden de uitbreiding van de zaklamp naar de hele voorkant van de behuizing. Als de batterijcapaciteit toeneemt en het energieverbruik van het scherm wordt verlaagd, waarom niet.

Implementatie van MicroLED in de behuizing

Laten we eerst eens kijken naar iets dat veel vraagtekens oproept: de nieuwe MicroLED-displaytechnologie.

Garmin Fenix 9 – Wat zouden we willen zien in de nieuwe generatie?
7.1.2025
Garmin Fenix 9 – Wat zouden we willen zien in de nieuwe generatie?

MicroLED-technologie is het groeperen van microscopisch kleine LED's (ongeveer 1-100 μm) in één beeldscherm. In vergelijking met een klassiek OLED-scherm is het veel dunner (OLED heeft een dikte van 100 tot 200 μm), en theoretisch zou er een grotere batterij in de behuizing passen. Maar het gaat hier om veranderingen in de orde van micrometers, dus het is puur speculatie.

Srovnání transflektivního displeje, AMOLED displeje a MicroLED displeje

Srovnání transflektivního displeje, AMOLED displeje a MicroLED displeje

Vergelijking van transflectieve display, AMOLED display en MicroLED display.

Het is een beetje onnauwkeurig om te zeggen dat de technologie nieuw is, want het eerste MicroLED-scherm werd al in 2000 gemaakt door Chinese ingenieurs aan de Universiteit van Texas en de eerste implementatie vond plaats in 2009, opnieuw aan de Universiteit van Texas. Commercieel kwam het scherm pas aan het licht in 2021, toen Sony en Samsung begonnen met de verkoop van MicroLED videowalls die in professionele studio's worden gebruikt.

MicroLED-displays bieden natuurlijk ook andere voordelen. In tegenstelling tot OLED zijn de LEDs anorganisch, wat betekent dat ze niet inbranden of in helderheid afnemen. Deze technologie belooft daarnaast een betere helderheid, leesbaarheid en resolutie. Wat MicroLED bovendien geweldig maakt, is dat fabrikanten dankzij de technologie geen randen rond het display hoeven te hebben, waardoor het scherm tot aan de lunette kan reiken.

Dit zou vooral interessant kunnen zijn voor een ronde Apple Watch, waarbij zelfs het gebogen gedeelte een display zou kunnen bevatten. Maar voorlopig lijkt het erop dat Garmin met de Fenix 8 MicroLED als eerste de stap zet. :-)

Hoe lang gaat de batterij mee?

De levensduur van de batterij als gevolg van de nieuwe technologie is een veelbesproken onderwerp en ik denk dat Garmin het op zijn eigen manier zal aanpakken en deze technologie zal gebruiken om het uithoudingsvermogen te maximaliseren. Of het 40 of 50 dagen zal zijn in smartwatchmodus en 200 tot 300 uur op GPS, weet ik echt niet, maar ik denk dat we kunnen rekenen op de nieuwe standaard van uithoudingsvermogen.

Een MicroLED-scherm zou waarschijnlijk 50-75% minder stroom verbruiken in vergelijking met AMOLED, wat betekent dat ik er niet ver naast zit met mijn schattingen. Staan we voor een revolutie? Dat is het zeker.

En opdat ik de gebruikers van Always-on displays met AMOLED's of MicroLED's niet vergeet, dit is waar de verschuiving waarschijnlijk het grootst zal zijn en als een horloge bijvoorbeeld 20 dagen meegaat met een Always-on display, dan is er waarschijnlijk echt niets om je zorgen over te maken. Op dit moment kan ik me een overgang naar "LED" horloges voorstellen.

Blijft de sensorapparatuur hetzelfde? Ik denk het niet.

Ik verwacht dat de sensorapparatuur zal veranderen. Al was het maar omdat de sensoren hetzelfde zijn gebleven als bij de Fenix 7 PRO en om drie series uit te brengen met dezelfde sensorapparatuur? Een onwaarschijnlijke zet van Garmin.

Als ze 15% van het lagere stroomverbruik van de MicroLED zouden nemen, zouden ze bijvoorbeeld een nieuwe hartslagsensor met sterkere LED's voor de verlichting kunnen gebruiken en daarmee de nauwkeurigheid van de hartslagsensor kunnen verhogen. Nee, de nauwkeurigheid is nu al niet slecht, maar stel je voor dat zelfs bij krachttraining of een uitdagende trail-afdaling de polsmeting net zo nauwkeurig zou zijn als een borstband.

De overige sensoren zullen waarschijnlijk hetzelfde blijven. Ik vermoed dat Garmin pas echt een verschil in GPS-nauwkeurigheid kan maken als ze hun eigen satellieten de ruimte in sturen (minimaal drie voor plaatsbepaling). Mijn gok is dat de sensoren vergelijkbaar zullen blijven: GPS, hartslag, ECG, dieptemeter, barometer, gyroscoop, thermometer (voor huid-/omgevingstemperatuur), kompas, en dat is het zo'n beetje.

Sport- en lifestylefuncties ondersteund door AI

Nee, ik weet het niet zeker, maar het zou geweldig zijn als Garmin meer zou gaan doen met AI. Stel je voor dat je vragen kunt stellen over je training, slaap en dat AI deze gegevens kan analyseren en gebruiken. Bijvoorbeeld om aanbevelingen te geven op basis van slaapgegevens, calorieverbruik en meer. Ik kan me voorstellen dat een Garmin-horloge je tijdens een lange wedstrijd of training in de sportschool kan vertellen hoeveel gram eiwitten, vetten en koolhydraten je zou moeten aanvullen.

En dat is nog maar één voorbeeld van hoe het zou kunnen werken.

Het is waarschijnlijk niet de moeite waard om op verdere veranderingen te anticiperen, want vanuit zowel sport- als gezondheidsperspectief kan het horloge alles wat een sporter nodig heeft.

Slimme functies – Krijgen we LTE?

Als er LTE in het horloge zou zitten, zou dat geweldig zijn. Maar ik ben bang dat we deze stap nog niet gaan zien. Zolang de "hele planeet" niet gedekt is door een abonnement van Garmin, zullen ze het waarschijnlijk niet lanceren. Er is ook niet veel toe te voegen aan slimme functies, behalve LTE, totdat ze er een urban smartwatch van maken waarmee je pizza bestelt en e-mail afhandelt.

Maar als jij een slimme functie hebt die je graag in het nieuwe horloge zou willen zien, dan zie ik die graag in de comments.

Gaan we een nieuw tijdperk tegemoet?

Uit wat ik hier heb geschreven, kun je zelfs tussen de regels door opmaken dat de nieuwe beeldschermtechnologie van invloed zou kunnen zijn op een heleboel dingen. En er zijn er nog meer dan ik heb genoemd. En een nieuw tijdperk van smartwatches is aangebroken. Ik verwacht niet dat alle bedrijven meteen op MicroLED zullen overstappen omdat dit een grote prijsverhoging zal betekenen, maar we weten dat Chinezen slim zijn en over een tijdje met een goedkopere optie zullen komen en deze in hun apparaten zullen implementeren.

Ik kijk er echt naar uit om te zien wat dit horloge voor nieuws zal brengen in het al stagnerende water van smartwatches, en voor het eerst in lange tijd lijkt het een grotere coup dan alleen het toevoegen van waterbestendigheid en bellen.

Wat vind jij van het nieuwe displaytype en welke veranderingen denk je dat het zal brengen?

Fotobronnen: Fotografen van Hodinky 365, https://blog.delmic.com