Klassiek voor herenHeren
Klassiek voor damesDames
Slimme horlogesSlim
Merken
Andere
DeGarmin Fenix 7 is het beste slimme sporthorloge ter wereld. Dat is alles wat je moet weten. Twijfel je? Ik garandeer je dat deze review je daarvan zal overtuigen. Want Garmin heeft het weer voor elkaar.
Als Garmin met de concurrentie concurreert om de meest complexe horlogedivisie, gefeliciteerd, je wint. Maar omdat dit zo'n luxe horloge is, vergeef ik het je.
De grootste vooruitgang vind ik de nieuwe GPS-chipset, die in staat is om signalen op meerdere frequenties van alle satellieten tegelijk te ontvangen. Dit tilt de nauwkeurigheid van de detectie naar een heel nieuw niveau.
Ook prijs ik de nieuwe hartslagsensor, die weer een stap dichter bij de nauwkeurigheid van de borstband komt.
Ik was erg blij met de LED-zaklamp, die ik echt elke dag gebruik.
Hoezeer ik het ook haat om het toe te geven, ik ben behoorlijk gewend geraakt aan het touchscreen, waar ik al heel lang tegenstander van ben.
En natuurlijk... de levensduur van de batterij. Garmin is opnieuw de concurrentie aan het uitdagen, want het heeft het slimste sporthorloge met de meeste functies afgeleverd en de batterijduur is in de weken, zo niet maanden.
Ik hoopte eigenlijk dat de Fenix 7 een beetje slimmer zou zijn en met het touchscreen meldingen zou kunnen beantwoorden (tik erop op het toetsenbord).
Telefoongesprekken missen. Iets wat veel mensen wilden, maar weer niet kregen. En toch, na de lancering van de Ven 2 Plus zag het er zo veelbelovend uit. Persoonlijk heb ik geen telefonie nodig, maar ik denk aan de honderdduizenden mensen die het zouden waarderen.
Het display van het horloge heeft nog steeds behoorlijk wat pixels. In feite is de pixelvorming precies hetzelfde als bij de vorige generatie en het vergelijken met de Epix 2 is als het vergelijken van een Fiat en een Ferrari. Maar als ik moet kiezen tussen een mooi display en de levensduur van de batterij, dan kies ik altijd voor de levensduur van de batterij.
Qua uiterlijk is er niet zo heel veel veranderd aan de Fenix 7. En... Waarom iets veranderen dat werkt? De belangrijkste verandering is waarschijnlijk de uitbreiding van het metalen deel naar de poten van het horloge. Ik weet niet of het vanuit functioneel oogpunt zo'n groot voordeel is, maar naar mijn mening kun je nooit genoeg metaal hebben. Het is tenslotte een sterker materiaal en hoort op een buitenhorloge als een ezel op een pot.
De kleinste versie, de 7S, ziet er het strakst uit. Het is de enige waarbij het metaal op de pootjes niet van bovenaf is vastgeschroefd, maar van onderaf. De 7 en 7X versies hebben schroeven aan de voorkant, en ik moet zeggen dat het een beetje meer "louk" van buiten toevoegt, wat ook nooit genoeg is.
De lunette heeft ook groeven toegevoegd, die voorheen alleen rond de knoppen zaten, maar nu zijn er zes gelijkmatig verdeeld over de lunette.
Een ander detail is een soort "stijlbeschermer" die gelijk ligt met de knop rechtsboven. Dit moet voorkomen dat de training onbedoeld wordt onderbroken. Tot nu toe is dit probleem opgelost door bijvoorbeeld dubbele afdichtingen, en dit is in de Forerunner-serie. Maar bij de Fenix moesten ze het iets eleganter oplossen, en dat hebben ze gedaan. Bovendien kreeg deze knop een lichte groef rondom en een gegraveerd Garmin-logo aan de bovenkant. Praktisch voegt het niets toe, maar het ziet er leuk uit.
In sommige kleurencombinaties is de knop zelfs gekleurd.
Op het grootste 7X model vinden we iets heel bijzonders. Een LED zaklamp. Typisch een twijfelende Tsjech zou zeggen dat het zeker **gloeit**, maar hou je sandalen vast, dat doet het niet.
Je kunt vier intensiteiten wit licht of één intensiteit rood licht instellen. De laatste is ongeveer even intens als het tweede niveau van wit licht. Ik heb een snelkoppeling ingesteld waarmee ik de zaklamp activeer door dubbel te klikken op de knop LIGHT. Super snel, super handig. Sindsdien heb ik de zaklamp van de telefoon niet meer gebruikt.
Je denkt misschien... Wat gaat de zaklamp voor mij doen? Eerlijk gezegd is het een van de dingen die ik het meest gebruik. Als ik 's nachts naar de wc ga, mijn hoofdlamp niet meer werkt, schuif ik een vijftigje onder mijn autostoel. Er zijn tientallen van dat soort situaties gedurende de dag.
De functie "zaklamp" is geweldig. Als je rent, wisselen het witte en rode licht elkaar af. Het geeft je een veiliger gevoel. Het geeft je een veiliger gevoel op de weg. Deze functie heeft verschillende standen, maar ik vond de cadansmodus het leukst.
Aan de onderkant is er niet veel veranderd. Wat wel veranderd is, is de hartslagsensor, maar daarover later meer. Maar er zit nu een metalen bescherming omheen. Toen ik met een vergrootglas keek naar de overgang tussen deze bescherming en de sensor, ontdekte ik dat de sensor een beetje verzonken zit. Dus als je het horloge op een tafel legt, is de kans klein dat je de sensor bekrast. Dat is erg handig als de detectie op optica is gebaseerd.
Ik was ook blij dat het sensordeksel nu van glas is en niet van plastic. Glas is een iets harder materiaal en dus minder gevoelig voor krassen. Zeker als het nog een beetje verzonken zit in de dyn.
Garmin Fenix 7S | Garmin Fenix 7 | Garmin Fenix 7X | |
Kast diameter | 42 mm | 47 mm | 51 mm |
Hoogte behuizing | 14,1 mm | 14,5 mm | 14,9 mm |
Breedte bandje | 20 mm | 22 mm | 26 mm |
Schermgrootte | 1,2" | 1,3" | 1,4" |
Schermresolutie | 240 x 240 px | 260 x 260 px | 280 x 280 px |
Gewicht zonder band (staal / titanium) | 47 / 42 g | 56 / 50 g | 68 / 61 g |
Voor de rest is er niet zoveel veranderd aan de Fenix 7 ten opzichte van de vorige generaties. Het slijpen van de metalen onderdelen vind ik misschien iets beter en hetzelfde geldt voor de PVD-afwerking. De matte afwerking gaf het horloge een beetje pit en zorgde ervoor dat het er wat exclusiever uitzag.
Je kunt zeggen wat je wilt, maar ik vind het touchpad op de Fenix 7 erg prettig. Ik was een beetje bang dat de weergavesnelheid niet zo snel zou zijn op het LCD-scherm en dat het horloge niet zo snel zou zijn op mijn vinger, maar dat is niet zo. Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor bij Suunto en Polar, waar hun horloges weliswaar een touchscreen hebben, maar de bediening niet sneller is.
Dus ja, touch heeft zeker bijgedragen aan de snelheid. Ik gebruik het touchscreen voor wat routinegebruik overdag (hartslag controleren, slaap bekijken, meldingen bekijken, enzovoort). Tijdens het sporten daarentegen zou ik nooit van mijn leven naar een touchscreen grijpen. Ik bedoel... Behalve één ding.
Ik zou in mijn leven geen kaart meer bedienen met knoppen. Het touchscreen is perfect voor het bekijken van de kaart en heeft een enorme doorn uit het oog van alle Garmins gehaald. Het enige dat me een beetje plaagt is de aanraakinstelling tijdens activiteit. Om de kaart aan te raken tijdens een sportactiviteit, moet ik touch activeren tijdens het monitoren (vegen tussen gegevensvelden, enz.). Maar ik zou de gegevensvelden willen omschakelen naar knoppen en de kaart naar aanraken. Dat is niet mogelijk. Het is dus alles of niets. Jammer.
Maar het is wel cool dat als je bijvoorbeeld een Wi-Fi-wachtwoord of de naam van een opgeslagen locatie moet invoeren, je dat retro-toetsenbord kunt gebruiken dat je kent van telefoons met knoppen. Het soort waarbij je drie keer op de middelste knop bovenin klikt en C typt. Het enige jammere is dat Garmin de optie voor een open reply-melding niet heeft gebruikt voor deze bediening. Ja, het is niet helemaal Garmin's expertisegebied, maar waarom niet iets wensen?
De waarheid is dat ook al is aanraken de bom, je er niet 100% op kunt vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld de knoppen gebruiken om een selectie van sportactiviteiten, snelkoppelingen en instellingen te openen. En het is onmogelijk om al deze acties alleen met aanraken uit te voeren. Je vinger naar links en rechts bewegen doet helemaal niets. Lang vasthouden doet ook niets. Dubbelklikken, driedubbelklikken... Er zijn genoeg manieren om een pad te maken, maar helaas heeft Garmin dat niet gedaan.
1 - Achtergrondverlichting / Lang indrukken om snelkoppelingen te openen, 2 - Omhoog / Lang indrukken om Menu te openen, 3 - Omlaag / Lang indrukken om Muziek te openen, 4 - Bevestigingstoets / Start sportactiviteitenmonitoring, 5 - Terug / Handmatig rondeloggen
Het is een beetje jammer dat de zevende generatie niet eens een paar extra pixels heeft gekregen. Als ik het vergelijk met bijvoorbeeld de Epix, die niet alleen een AMOLED-scherm en prachtig scherp beeld heeft, ziet de Fenix 7 eruit als een Peugeot op een Porsche-conventie. Maar als ik kijk naar de batterijlevensduur van de nieuwe Fenix 7, stoort de lage pixelvorming me niet zo.
Het scherm van de Epix 2 is een beetje een ander verhaal.
Toen de Fenix 7 uitkwam, werd er gespeculeerd dat ze misschien ECG, bloedsuikermeting en andere serepetica zouden hebben. Maar uiteindelijk was er "alleen" een upgrade van de hartslagsensor en de GPS-ontvanger.
Op alle forums is het antwoord duidelijk. De Elevate 4 hartslagsensor die in de Fenix 7 zit, is veel beter dan de oudere Elevate 3. Je ziet bijna geen variatie ten opzichte van de borstband. Ja, overdag en tijdens het hardlopen heb ik hier en daar gezien dat de hartslag ineens veel hoger is, maar ik neem aan dat dat met een software-update wordt opgelost.
Wat de GPS betreft, het is (zoals ze hier in onze streek zouden zeggen) een upgrade als een varken.
Zelfs als ik over kleine paden in dikkere bossen ren, heeft het horloge geen probleem.
Tot nu toe konden Garmins GPS ontvangen of GPS gecombineerd met Glonass/Galileo. Maar je kon nooit alle drie de navigatiesystemen tegelijk gebruiken. Nu kan dat wel. Natuurlijk verbetert dit de kwaliteit van de signaalontvangst en de routeplotting. Galileo is beter in de stad, Glonass in de bergen. En ze werken allemaal het beste samen met GPS.
Om het nog erger te maken, kun je niet alleen signalen van alle navigatiesystemen tegelijk ontvangen, maar ook van meerdere frequenties. Er geldt een eenvoudige regel: hoe meer frequenties het apparaat en de satelliet gebruiken, hoe meer kans ze hebben om meer informatie te verzenden. Kortom... Hoe mooier je routeplot en hoe beter je berekeningen van tempo, afstand, enz. zullen zijn.
Natuurlijk, hoe meer het horloge ontvangt, hoe meer het de batterij opeet. Ik wil er alleen op wijzen dat multifrequentieontvangst alleen geldt voor de Sapphire-versies.
Over het algemeen is de GPS-verbetering waarschijnlijk een reactie op de concurrentie van Coros. Vorig jaar schitterde Coros met de Vertix 2, die precies dat deed.
Naast GPS en een nieuwe hartslagsensor hebben de Fenix 7's een versnellingsmeter, barometer, gyroscoop, kompas, hartslagmeter, thermometer en hoogtemeter. Ik ben een beetje teleurgesteld dat er nergens informatie stond over of het horloge bijvoorbeeld verbeterde sensoren heeft zoals een thermometer of barometer. Ik ga ervan uit dat er niets is veranderd.
Ik zou kunnen uitweiden over de batterijduur, maar in dit geval is er niets beter dan een tabel. De getallen tussen haakjes geven de batterijduur aan bij voldoende licht.
Garmin Fenix 7S | Garmin Fenix 7 | Garmin Fenix 7X | |
In smartwatchmodus | 11 dagen (14 dagen) | 18 dagen (22 dagen) | 28 dagen (37 dagen) |
Spaarstand | 38 dagen (87 dagen) | 57 dagen (173 dagen) | 90 dagen (1+ jaar) |
GPS-signaalontvangst | 37 uur (46 uur) | 57 uur (73 uur) | 89 uur (122 uur) |
Ontvangst van alle satellieten | 26 uur (30 uur) | 40 uur (48 uur) | 63 uur (77 uur) |
Ontvangst van alle satellieten (multifrequentie) | 15 uur (16 uur) | 23 uur (26 uur) | 36 uur (41 uur) |
Alle satellietontvangst + muziek | 7 uur | 10 uur | 16 uur |
GPS (max. energiebesparende modus) | 90 uur (162 uur) | 136 uur (289 uur) | 213 uur (578 uur) |
Garmin heeft nu in bijna alle varianten een zonnebatterij geplaatst. Dezelfde regels gelden nog steeds voor alle Garmin modellen op zonne-energie. Als je de levensduur van de batterij bij normaal gebruik wilt verlengen, moet je het horloge minstens 3 uur blootstellen aan 50.000 lux licht. Als je de GPS-modus wilt verlengen, moet het horloge gedurende de hele activiteitsperiode aan dezelfde intensiteit worden blootgesteld.
Om je een idee te geven... In Tsjechië is verlichting van 200 lux op de werkplek wettelijk verplicht. Dan nog 49.800 en je kunt aan de slag.
Om je een ander idee te geven... Als het in de winter bewolkt is, is de intensiteit van het zonlicht 3000 lux, maar op een zonnige zomerdag is de intensiteit 100.000 lux.
Ik zal eerlijk met je zijn. Het grootste deel van het jaar kom je niet aan de benodigde lux.
Je kent de papieren wel. Je koopt een auto en het gecombineerde verbruik op papier is ongeveer drie keer lager dan het werkelijke verbruik. Hetzelfde geldt voor de batterij van een smartwatch, omdat veel afhangt van de gebruiker.
Ik probeer ongeveer 8 uur per week te klokken en dan kom ik op de helft van de batterijduur - iets van 14 dagen (ik heb een 7X). Dus als je half zoveel traint als ik, kun je zo'n 3 weken halen. Als je twee keer zoveel traint als ik, kom je waarschijnlijk op een week.
Natuurlijk zijn er nog andere factoren die dit beïnvloeden. Zoals de keuze van de wijzerplaat. Ik gebruik een wijzerplaat van Garmin omdat ik er dan zeker van ben dat die gemaakt is om niet onnodig veel batterij te verbruiken. Iets waar ontwikkelaars bij de Connect IQ vaak geen rekening mee houden.
Maar over het algemeen is dit een horloge met een echt bravoure uithoudingsvermogen.
En hoe lang gaat het horloge mee als het brandt? Dat was het eerste wat ik me afvroeg bij de Fenix 7X. Geweldig spul, trouwens. Als je de batterijlevensduurwidget op de hoofdwijzerplaat hebt ingesteld, schakelt hij over wanneer je de zaklamp activeert en toont hij de resterende batterijlevensduur met de zaklamp actief.
We hebben dus vier duurintensiteiten (het 1e niveau is het laagst) en het horloge geeft die duur weer:
Dus als de batterij volledig is opgeladen en het lampje brandt, gaat de batterij volgens het horloge 5 uur mee.
Maar ik heb bijgehouden hoe lang het horloge erover doet om 1% te ontladen zonder dat de GPS actief is en met het lampje vol aan, en ik kwam uit op precies 2,5 minuten.
Ik wilde het horloge een extra duwtje in de rug geven. Dus zette ik de GPS aan (alle satellieten multifrequentie) en de zaklamp (vol aan). Ik kwam uit op... 2,5 minuten.
Waarschijnlijk ontlaadt het horloge iets sneller als de GPS actief is, maar dat is natuurlijk niet een factor die veel invloed heeft.
Hoe dan ook, als we uitgaan van continu verlies... Ach, ik zal de hogofogo onzin niet gebruiken. Je gaat gewoon alle percentages eruit wieden waarschijnlijk in 4 uur en zo.
Fenix 7 telt stappen, verbrande calorieën, beklommen verdiepingen... Het soort klassiekers dat bijna alle smartwatches kunnen. Persoonlijk gebruik ik de slaapscore (0-100) en de indeling in drie slaapfasen het meest. Ik volg ook de Body Battery, wat de lading van je lichaam is op een schaal van 0 tot 100. Op basis van je slaap laad je je op. Op basis van je slaap laad je je anders op en gedurende de dag, op basis van je sportieve activiteiten, stressniveaus en andere factoren, daalt dit getal. Als je rust, neemt het toe.
Ik was erg blij met de upgrade van de gezondheidsdia. Je krijgt nu hartslag, zuurstofgehalte in je bloed, ademhalingsfrequentie of je hartslagvariabiliteit (VST) in milliseconden. Eigenlijk kon geen enkele Garmins VST in milliseconden uitdrukken. Je kunt een schatting maken van overtraining, vermoeidheid, stress en meer op basis van VST. Het wordt algemeen beschouwd als zo'n gouden waarde dat het je echt veel vertelt. Ik raad aan om het te bestuderen! Ik bespreek het in het onderstaande artikel.
Zorg ervoor dat je elke dag op hetzelfde moment je gezondheidsmomentopname maakt. Ik raad aan om dat meteen bij het wakker worden te doen. Je zult echt een groot verschil zien. Probeer jezelf te meten na een zware training en wat zwaardere alcoholvergiftiging. Probeer het dan andersom na een rustdag zonder alcohol in je bloed. Je zult de verschillen zien. MySASY werkt op een vergelijkbare basis.
Laten we meteen de hoogtepunten samenvatten:
Ik denk dat we hier weer een kleine reactie zien op Coros, die de mogelijkheid heeft om kaarten van de hele wereld te installeren. Garmin heeft eigenlijk precies hetzelfde gedaan.
Er zijn nu ski- en golfkaarten vooraf geïnstalleerd op het horloge. Je hoeft alleen maar in de buurt van een golfbaan/skibaan te zijn en je krijgt het volledige bereik.
Zeker cool is de kaartmanager, die nu in het horloge te vinden is. Je hebt dus helemaal geen computer nodig om de kaarten te installeren. Ik bedoel... Tenzij we het hebben over het installeren van Tsjechische topografische kaarten. Daarvoor heb je nog steeds Garmin Express en een goede oude kabel nodig.
Connect IQ werkt op dezelfde manier (maar op een beperkte manier) en kan nu rechtstreeks in het horloge worden gevonden. Het aantal is beperkt, maar beter dan niets, want tot nu toe moest je een tweede mobiele app gebruiken om apps te downloaden.
De opslagruimte voor apps is beperkt tot zo'n 20MB, maar dat is niet erg. Het zou mensen alleen maar in de verleiding brengen om steeds meer rotzooi te downloaden (mijn incidentele bezoekjes aan Facebook-groepen bevestigen dit) en het horloge zou trager worden. Op deze manier heeft Garmin een duidelijk plafond ingesteld en kan het een soepele werking garanderen.
Navigatie is een van de kernfuncties die de basismodellen onderscheidt van de professionelere modellen. Persoonlijk probeer ik graag nieuwe routes uit en ik ben zo'n speelbal dat ik ze in Mapy.cz aanklik, exporteer en naar mijn horloge stuur.
Er zijn echter eenvoudigere routes. Je kunt een route genereren in Garmin Connect, op een punt op de kaart klikken of de geweldige functie "Cirkelroute" gebruiken. Je voert het aantal kilometers in en het horloge maakt een route die andere Garmin-gebruikers het vaakst lopen/fietsen en brengt je terug naar het startpunt. Als je op een nieuwe plek bent of een nieuwe route wilt proberen, is dit de perfecte functie voor jou.
Garmin is er altijd goed in geweest om je alles direct op je horloge te laten instellen. Accessoires, datavelden voor sportactiviteiten, wat dan ook. Maar... Het werkte niet op de telefoon, wat voor velen vast gemakkelijker is.
Maar... verandering! In de Garmin Connect app kun je nu het uiterlijk van het horloge, alle widgets, gegevensvelden, favoriete sportactiviteiten, enz. configureren.
Persoonlijk heb ik de Endurance-functie het meest gebruikt. Deze functie laat je in realtime zien hoeveel je aan het "afbouwen" bent. Aan het begin van een activiteit zit je meestal rond de 100%. Op basis van je hartslag berekent het dan het resterende percentage, de tijd of de afstand die je nog kunt lopen.
Uithoudingsvermogen tijdens een marathon. Ik daalde geleidelijk van 100% naar 15%.
Laten we dat nog eens als voorbeeld nemen. Toen ik een halve marathon liep tijdens een wedstrijd, begon ik op 90% en eindigde ik op 28%. Ik had een gemiddeld tempo van rond de 4:00 en mijn batterij ging snel leeg.
s Avonds had ik een feestje (ja, er werd gedronken) en ik sliep niet veel (32 van de 100). Ik begon de volgende dag met een potentie van 52%, maar omdat ik een korte afstand liep (5k) en een langzamer tempo (5:11), daalde mijn potentie maar met 11%.
Over het algemeen denk ik echter dat deze functie zinvol is voor hooguit een marathon. Ultramaratleten zouden waarschijnlijk negatief worden. Persoonlijk gaf mijn horloge maximaal 50 km aan op een normaal tempo.
Ik zou het een beetje een antischakel zekering noemen. Aan het begin van de race merk je dat je te hard loopt en dus doe je het rustiger aan.
Het is niet nodig om de functie Up Ahead uitgebreid te beschrijven. Het is dat je nuttige punten op de kaart kunt zetten. Fotografen kunnen een route plannen en verschillende punten creëren waar ze zeker hun camera tevoorschijn willen halen. Atleten daarentegen kunnen bepaalde punten op de kaart invoeren en dingen invoeren zoals specifieke maaltijden of tijden waarop ze op een bepaalde plek moeten zijn om een streeftijd te halen.
Persoonlijk heb ik er nog geen gebruik van gemaakt en dat zal ik waarschijnlijk ook niet doen. Als deze functie bijvoorbeeld het aantal verbrande calorieën kon tellen en wat aanbevelingen kon geven over wat ik in mijn volgende snack moet stoppen, zou dat geweldig zijn. Maar zoals het nu is, vind ik het niet echt logisch.
Je denkt nu: "Voor de indianen? Wat is dat voor onzin?" Laat het me uitleggen.
Garmin heeft namelijk een Run/Walk-functie toegevoegd die in een eenvoudige grafiek laat zien hoeveel je hebt gerend, gewandeld of gestaan als onderdeel van je totale activiteit. Het is de perfecte functie voor fans van Indian Running. Of voor iedereen die misschien langere afstanden loopt waarbij het ook overgaat in wandelen.
De Fenix-serie heeft zoveel functies dat de gemiddelde sterveling er maar een handvol van zal gebruiken. Ik zou zeggen maximaal 5% of zo. Maar de meest gebruikte zijn zeker de volgende.
Dagelijkse trainingsaanbevelingen bepalen de juiste training voor elke dag. Een goede training moet gevarieerd zijn in termen van verschillende intensiteiten, lengtes, enz. Het horloge houdt dit voor je in de gaten en bepaalt het type training waarmee je elke dag het verst komt.
Trainingsstatus is nauw verbonden met trainingsaanbevelingen. Als je training eentonig is, je te weinig of te veel traint, vertelt het horloge je dat via je trainingsstatus.
Eén zo'n standaard is de VO2 Max schatting. Deze metriek berekent het maximale zuurstofverbruik tijdens atletische activiteit. Hoe meer zuurstof een sporter kan verbruiken, hoe hoger zijn fitnessniveau.
De voorspelling van prestaties over verschillende afstanden wordt vervolgens afgetrokken van het maximale zuurstofverbruik. Op basis van je fitnessniveau zal het horloge je vertellen wat je uiteindelijke tijd zou zijn voor een 5 km, 10 km, halve marathon of marathon.
De gouden regel is natuurlijk dat hoe beter de sensoren en algoritmen van het horloge zijn, hoe betere resultaten je krijgt. Nu de Fenix 7 vooruitgang boekt in de twee belangrijkste sensoren - de hartslagsensor en GPS - kun je rekenen op nog betere prestaties in deze statistieken.
In het algemeen bijna alles. Specifieke sporten zoals cricket of buikdansen (die de Chinese concurrentie vaak aanbiedt) zul je niet vinden, maar de klassiekers zeker wel.
Dus wat houdt het horloge allemaal in de gaten:
Hardlopen, Trail running, Track running, Loopband, Indoor track, Klimmen, Wandelen, Fietsen, Mountainbike, Indoor bike, Golf, Zwembad, Open water zwemmen, Triathlon, Swimrun, Kracht, Cardio, Indoor klimmen, Boulderen, Skiën, Snowboard, Off-piste skiën, Langlaufen, Freestyle skiën, Yoga.
De meer specifieke zijn:
Adventure Run, Virtual Running, Cycling, Ultra Running, Cycling Tour, Elektrische fiets, Elektrische fiets MTB, Cyclocross, Gravel Bike, Tennis, Pickleball, Padel, HIIT, Ademhaling, Pilates, Traplopen, Stepper, Jumpmaster, Boot, Sneeuwschoenwandelen, SUP, Surfen, Kiteboard, Windsurfen, Roeien, Indoor Roeien, Elliptische Trainer, Kajakken, Tempetraining.
En er is een gouden regel: wat je niet in de basis vindt, wordt zeker vervangen door een app van Connect IQ.
Je betaalt met het horloge, je kunt emotes uploaden of afspeellijsten downloaden van streamingdiensten en natuurlijk geeft het ook meldingen van je telefoon weer. Als je een Android-telefoon hebt, kun je het vooraf ingestelde antwoord gebruiken. Het is een beetje jammer dat je niet kunt opnemen vanaf de Fenix 7 of zelfs de open antwoordoptie kunt gebruiken (typ het op het toetsenbord), maar wat maakt het uit. Het is tenslotte maar een sporttester, dus het zij zo. Maar de open reply zou wel handig zijn.
Stel je voor dat... Je staat op het balkon, je krijgt een berichtje, dus je sms't terug. Jammer.
Van alle klassiekers vinden we contactloos betalen in de Fenix 7 terug. De grote vooruitgang is dat je op het touchpad van het horloge kunt pinnen. Dat gaat veel sneller dan via knoppen zoals vroeger.
Daarnaast kun je tot 2.000 nummers opslaan op het horloge of gebruik maken van streamingdiensten zoals Spotify, Deezer of Amazon Music. Je hebt echter wel een Premium account nodig om afspeellijsten naar je horloge te downloaden.
De Garmin Fenix 7 is het perfecte horloge. Ja, de gemiddelde sterveling zal hooguit 5% gebruiken van alles wat dit horloge kan, maar men koopt vaak dingen niet voor wat ze zullen gebruiken, maar voor hun potentieel. Zelfs als je een Ferrari koopt met een topsnelheid van 350 km/u, zul je toch meestal 50 km/u rijden in het dorp :) En dat is precies hoe het zit met de Fenix 7.
Het is moeilijk om alternatieven te vinden, want er zijn maar weinig andere apparaten die aan de Fenix 7 kunnen tippen. Maar goed, als we kijken naar titanen van andere merken, dan is er de Coros Vertix 2 (die heeft wattage tracking), de Polar Vantage V2 (Polar heeft gedetailleerde sportactiviteitmonitoring en ook wattage) of de Suunto 9 Peak (Suunto staat bekend om zijn "grip").
Misschien ben je ook geïnteresseerd in: