Klassiek voor herenHeren
Klassiek voor damesDames
Slimme horlogesSlim
Merken
Andere
Twee modellen uit de Forerunner-serie met een prijs onder 10 000 CZK - Forerunner 55 en Forerunner 255. Hoe doen ze het ten opzichte van elkaar en is het de moeite waard om extra te betalen voor de Forerunner 255? Dat zullen we in dit artikel beantwoorden.
Hoewel dit twee modellen zijn met een prijskaartje onder de 10 000 CZK, moet ik meteen aan het begin van het artikel vermelden dat de Forerunner 55 de helft kost van wat de Forerunner 255 kost. Dus in sommige opzichten kan dit duel niet als gelijkwaardig worden beschouwd, maar misschien vind je deze aspecten niet belangrijk en zul je merken dat de Forerunner 55 voor jou voldoende is. Of misschien heb je juist datgene nodig wat de Forerunner 55 mist.
Laten we het in een paar categorieën onderverdelen.
Op het eerste gezicht lijken de verschillende Forerunners (FR) hetzelfde horloge, maar als je beter kijkt, zie je verschillen. Het grootste verschil is misschien wel dat de FR 255 verkrijgbaar is in twee kastdiameters - 41 en 46 mm.
Ik vroeg me af waarom de Forerunner 255 er eigenlijk een beetje beter uitziet, en toen realiseerde ik me dat hij iets langere lugs heeft waar het bandje tussen zit, waardoor het horloge er niet "te ovaal" uitziet.
De FR 55 heeft daarentegen kortere lugs en is de lunette-striping kwijt die de FR 255 zijn pit geeft.
Ik vind het ook leuk dat de Forerunner 255 metalen knoppen heeft. Zelfs het bandje heeft volgens mij een "betere" textuur.
Er is hier dus een enorm verschil. Serieus.
De Forerunner 55 heeft een archaïsch scherm met 208 x 208 pixels (1,04" groot). Je kunt afzonderlijke pixels met het blote oog onderscheiden. Dobbelsteen voor dobbelsteen.
Beeldscherm van Forerunner 55
Ik zeg niet dat het beeldscherm van de Forerunner 255 perfect is, maar de contouren van de afzonderlijke letters en cijfers zijn zeker scherper. De hogere resolutie van 260 x 260 pixels (1,3") spreekt voor zich.
Beeldscherm Forerunner 255
Esthetisch gezien speelt de kleinere zwarte ring rond het beeldscherm van de Forerunner 255 in zijn kaart.
Hier krijgt de Forerunner 55 een flinke opdoffer.
De Forerunner 255 heeft een versnellingsmeter, barometer, GPS, gyroscoop, kompas, hartslagmeter, hartslagsensor en thermometer.
De Forerunner 55 heeft daarentegen alleen een versnellingsmeter, GPS en hartslagsensor.
Dat betekent dat de Forerunner 255 de zwemstijl kan detecteren met behulp van de gyroscoop, je de windrichtingen kan laten zien, de barometer kan gebruiken om de luchtdruk te meten, je kan waarschuwen voor onweer, de hoogteverandering in realtime kan berekenen en de temperatuur tijdens de activiteit kan meten. De Forerunner 55 kan het gewoon niet allemaal.
Naast het kwantitatieve aspect wint de Forerunner 255 ook op het kwalitatieve vlak. Hij maakt gebruik van een nieuwere hartslagsensor (Elevate 4) en die meet veel beter dan de vorige generatie die je op de Forerunner 55 vindt.
De GPS is hetzelfde nummer, want de Forerunner 255 ondersteunt multi-frequentie GPS-ontvangst (dit verbetert de nauwkeurigheid). En dat komt de kwaliteit van de routeplotten en afstand- en tempometingen ten goede.
Wederom wappert de overwinningsvlag met de Forerunner 255.
Garmin Forerunner 255S | Garmin Forerunner 255 | Garmin Forerunner 55 | |
Smartwatch-modus | 12 dagen | 14 dagen | 14 dagen |
Alle satellietsystemen | 20 uur | 25 uur | X |
Alle satellietsystemen + meerdere banden | 13 uur | 16 uur | X |
Alleen GPS (+ Glonass / Galileo) | 26 uur | 30 uur | 20 uur |
In de normale smartwatchmodus is de strijd gelijk, maar zodra je GPS activeert, krijgt de Forerunner 55 op zijn donder.
Beide Forerunners meten vrijwel hetzelfde - stappen, calorieën, lichaamslading, slaap, stress, hartslag, zuurstofgehalte in het bloed... Dat is het standaardpakket.
Het enige verschil is de meting van de nachtelijke hartslagvariabiliteit (VST ), die alleen in de Forerunner 255 zit. Op basis van de VST zijn we in staat om de stress van ons lichaam in te schatten en het bijbehorende juiste herstel of juist overtraining.
Tegelijkertijd kreeg de Forerunner 55 niet de Health Snapshot, die binnen 2 minuten gegevens uitspuugt over je hartslag, de variabiliteit daarvan, de zuurstofvoorziening in je bloed en je ademhalingsfrequentie.
Het ochtendrapport werkt op een vergelijkbare basis, waarbij Forerunners 255 je vertellen hoe je elke dag hebt geslapen, welke evenementen je nog voor de boeg hebt, wat de status van je training is en welke training ze aanbevelen, en ze voegen er een gevoel ter aanmoediging aan toe. Maar ook dat krijg je niet in de Forerunner 55.
Voor mij is het belangrijkste verschil dat de Forerunner 55 geen VO2Max meet tijdens een trailrun. Omdat ik vaak in de bergen hardloop, is dit voor mij een essentiële functie.
Tegelijkertijd vind je niet de trainingsbelasting in elke hartslagzone en de daarvan afgeleide trainingsstatus, waarbij het horloge je vertelt of je productief bent of misschien onnodig overtraint.
Alleen in de Forerunner 255 vind je multisportactiviteit. Je stelt meerdere sporten in en je kunt de activiteit handmatig in het horloge schakelen, of het horloge kan het automatisch doen.
Helaas heeft de Forerunner 55 niet eens navigatiefuncties. Je kunt GPX-routes uploaden naar de Forerunner 255 en het horloge zal een curve uitzetten en je waarschuwen als je van richting verandert. Binnen een activiteit kun je ook terugnavigeren naar de startpositie waar je de activiteit bent begonnen.
Tegelijkertijd heeft de Forerunner 55 niet zo'n brede ondersteuning voor functies van externe sensoren. Als je een riem hebt met ondersteuning voor hardloopmetingen, gebruikt de Forerunner 55 deze niet. Ook koppelt hij niet met een powermeter, Varia light of Stryde. De Forerunner 255 kan dat allemaal wel.
Twee belangrijke verschillen - de muziekspeler en NFC-betaling. Dat is precies wat de Forerunner 255 heeft en zijn kleine broertje niet. Je vindt NFC-betaling op alle versies van de Forerunner 255, maar de muziekspeler alleen op de Music-versies.
Ja, de Forerunner 55 heeft een pak slaag gekregen. Maar dat verbaast ons niets. Het is een ouder model dat bijna de helft kost van wat zijn rivaal Forerunner 255 kost. Tegelijkertijd denk ik niet dat de Forerunner 255 zoveel kost dat het pijn doet om er extra voor te betalen.
De samenvatting is dus duidelijk. Wil je een echt goed uitgerust sporthorloge onder de € 10.000? Dan is de Forerunner 255 de beste keuze van Garmin. Wil je een basis sporthorloge van Garmin met een prijskaartje onder de £5k? De Forerunner 55.
Persoonlijk zou ik voor de Forerunner 255 gaan, omdat dit qua prijs/prestatieverhouding ook het beste slimme sporthorloge op de markt is.