» Blog » Garmin

CONCURRENTIE: Garmin Fenix 6 vs. Garmin Fenix 7

Tags: Duel | Garmin | Slim

Als twee titanen elkaar in de ring ontmoeten, weet je nooit hoe het afloopt. Denk maar aan Rocky en Apollo. In feite zal de Garmin Fenix 6 tegen de Garmin Fenix 7 een gelijkwaardige strijd worden.

Toen de Fenix 6 uitkwam, waren veel experts het erover eens dat de volgende generatie misschien niet beter zou zijn. De zessen hadden veel (misschien wel alle) "NEJ"-voorvoegsels die we kunnen zeggen in verband met outdoor smartwatches. Maar de Sevens voegden wel iets toe en daarom begin ik met de verschillen die overduidelijk zijn:

  • Lichte ontwerptweaks
  • Gecombineerd display - touch en knoppen
  • Sensor apparatuur
  • Batterijlevensduur
  • TopoActive-kaarten
  • Materiaal glas

Ontwerp en verwerking

Tot slot zagen we ook wat veranderingen in het ontwerp van het horloge. Niet radicaal, maar in ieder geval iets. De grootste verandering voor alle maten, die overigens hetzelfde is gebleven, is de bekleding van de pootjes met staal of titanium. Polar bedacht dit ook voor de Grit X Pro. Dan zijn er voor de twee grootste, de standaard en X maat, schroeven in de lugs die voorheen in de lunette zaten. Het schonere uiterlijk is zeker iets waar Fenix-gebruikers al lang naar verlangen.

Vlevo Fenix 6 a napravo Fenix 7

Fenix 6 links en Fenix 7 rechts

De onzichtbare verandering kwam vervolgens met alle knoppen. Op de 6s had slechts één knop (linksboven) een zogenaamde bescherming of verzegeling tegen per ongeluk indrukken tijdens activiteit. Bij de zevende generatie zijn alle knoppen voorzien van deze protector, zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over het per ongeluk ophangen van de training door de jas of een andere beweging. De hoofdknop op de nieuwe generatie heeft dan zulke minipoortjes aan de zijkanten. Of het is voor het ontwerp of het is ook om knijpen te voorkomen. Wie zal het zeggen...

De laatste verandering (slechter qua uiterlijk en beter qua functie) is de zonnering rond het display. Deze is met 54% gegroeid ten opzichte van de vorige. Maar wat maakt het uit, we willen allemaal een grotere batterij.

Als we het over het gewicht hebben, vinden we geen merkbaar verschil. Het verschilt met plus of min 3 gram. En dat is letterlijk. Het S-formaat is 3 gram zwaarder, de middelste zijn 3 gram lichter en de grootste zijn 3 gram zwaarder.

De grootste attractie is het gecombineerde display

Het gecombineerde display is ongetwijfeld het grootste verschil en de grootste aantrekkingskracht ten opzichte van de vorige generatie. De Fenixen bedienen via aanraking is een eeuwenoude droom van veel mensen, die nu door Garmin is beantwoord. De knoppen zijn niet gebrekkig, dat is zeker, maar het is een feit dat bijvoorbeeld de kaarten beter bediend zullen worden door aanraking. En de grootste kicker is dat als je de kaart alleen met aanraken wilt bedienen, dat ook kan. De oude klassieker van vijf mechanische knoppen blijft bestaan. Het was geweldig om kaarten op de zessen te hebben, maar de manoeuvreerbaarheid was een verschrikking, die Garmin nu eindelijk, en waarschijnlijk voorgoed, heeft opgelost.

Potka od recenzenta DC Rainmakera, https://www.dcrainmaker.com/

Foto door reviewer DC Rainmaker.

Ik vermoed ook dat bijvoorbeeld in de strijd om snellere pininvoer op Garmin Pay, touch waarschijnlijk sneller zal zijn. Met de mogelijkheid om allerlei snelkoppelingen te maken, waren de Sixes ook een briljant apparaat, maar doordat je kunt instellen wat je wel en niet wilt aanraken, hoef je je geen zorgen te maken dat aanraken je op welke manier dan ook beperkt.

De sensorreeks, aangevoerd door Multi-GNSS en Elevate 4

Nee, ik probeer je niet de les te lezen in de taal van een buitenaardse beschaving. Multi-GNSS is een ontvanger die meerdere navigatiesystemen tegelijk en ook op meerdere frequenties kan waarnemen. Wat dit voor jou betekent, is dat het de plotten van de route, het tempo en andere GPS-gerelateerde meetgegevens zal verfijnen tot het punt waarop het je zal irriteren hoe goed of slecht je bent.:-)

Fotka vypůjčena z https://www.androidauthority.com/

Foto geleend van https://www.androidauthority.com/

De Elevate 4 is de nieuwste hartslagsensor, die we al hebben gezien op de Garmin Venu 2, Venu 2 Plus en ook de Forerunner 945 LTE, die helaas nog niet echt aanslaat in ons land. Deze hartslagmeter is gewoon de bom. Ik denk niet dat ik een nauwkeurigere sensor heb gezien die bijna perfect werkt, zelfs op natte en bevroren handen. Vergeleken met de oudere generatie is de nieuwe sensor veel beter en de moeite waard. Bovendien is hij iets prominenter aanwezig dan de vorige, wat ongeveer het enige is dat sommige mensen zou kunnen storen.

Het materiaal van de sensorbehuizing is ook een verschil in de sensor. De oude generatie gebruikte een polymeer dat gemakkelijk bekrast kon worden, waardoor de sensor misschien niet helemaal optimaal werkte. Zevens gebruikt nu glas dat krasbestendiger zou moeten zijn.

Een batterij als geen ander

Ooit had zelfs de Fenix 6 de bijnaam "de beste" als het ging om batterijduur. Toen nam het Enduro-model het van hem over en uiteindelijk maakte het merk Coros het af met de Vertix 2, die van iedereen wegliep en waarschijnlijk nog wel een tijdje. Maar de 7's zijn gewoon zo ver weg op het gebied van uithoudingsvermogen, wat wordt bevestigd door de tabel en de vergelijking met de Fenix 6. En hand op hart, wie zou er meer dan 122 uur lopen:-)

De getallen tussen haakjes betekenen het uithoudingsvermogen van het model op zonne-energie met goede lichttoegang.

Garmin Fenix 6S/Fenix 7S Garmin Fenix 6/Fenix 7 Garmin Fenix 6X/7X
In smartwatchmodus
9 (10,5) dagen / 11 (14) dagen
14 (16) dagen / 18 (22) dagen
21 (24) dagen / 28 (37) dagen
Spaarstand
34 (59) dagen / 38 (87) dagen
48 (80) dagen / 57 (173) dagen
80 (120) dagen / 90 dagen (1+ jaar)
GPS-signaalontvangst
25 (28) uur / 37 (46) uur 36 (40) uur / 57 (73) uur
60 (66) uur / 89 (122) uur
Ontvangst van alle satellieten
- / 26 (30) uur - / 40 (48) uur
- / 63 (77) uur
Ontvangst van alle satellieten (multifrequentie)
- / 15 (16) uur - / 23 (26) uur
- / 36 (41) uur
Alle satellietontvangst + muziek
- / 7 uur - / 10 uur
- / 16 uur
GPS (max. energiebesparingsmodus)
50 (64) uur / 90 (162) uur
72 (93) uur / 136 (289) uur 120 (140) uur / 213 (579) uur / 213 (578) uur

Topkaarten. Topokaarten over de hele wereld

Topografische kaarten van de hele wereld. Garmin noemt de kaarten TopoActive. Aanvankelijk kostten deze kaarten behoorlijk wat geld, maar met het nieuwe model is alles anders. De Sevens hebben het grote voordeel dat je kaarten direct op je horloge kunt beheren en downloaden. Dit is een van de beste stappen die Garmin heeft gezet.

"Het bevat netwerken van straten en wegen in het veld met de mogelijkheid om routes te maken, internationale grenzen, waterwegen, natuurgebieden en gebieden voor landgebruik, historische locaties, luchthavens, gebouwen, etc. Je kunt duizenden points of interest voor het hele continent bekijken, waaronder winkels, restaurants en bars, parkeerterreinen, scholen en universiteiten, en accommodatie." Aangepast van garmin.com

Mijn collega Dominik verwoordde het zo:

"Het is handig en komt eindelijk overeen met deze tijd. Kon het vroeger maar via de telefoon, maar een horloge verbinden met een computer..."

Saffier gecombineerd met zonne-energie

Ja, zelfs dit is nu mogelijk op Fenixen. De contraptie die alleen de Tactix Delta Pro Solar Saphire kende, zit nu eindelijk op het vlaggenschip van de Fenix. De zevende serie kan eindelijk ook bogen op deze lange "Pro Solar Saphire" moniker. Ja, het is geweldig, maar ik mis de niet-solar saffierglasoptie die de zessen wel bieden met de nieuwe serie.

Functionele verschillen

Een nieuwe serie brengt altijd nieuwe functies met zich mee. Dit geldt dubbel voor de zevens. Van A tot Z is een bomvolle sporttester die niet alleen de sixes, maar ook andere smartwatch- of sporttesterfabrikanten nieuwe functies biedt.

In een notendop zijn de verschillen als volgt:

  • "Real-time uithoudingsvermogen" functie
  • "Vooruitblik" functie
  • LED-zaklamp op het X-model
  • ontvangst van alle navigatiesystemen tegelijk (+ dual-band ontvangst)
  • IQ direct aansluiten op het horloge

Als je meer wilt weten over deze functies, raad ik je aan dit artikel te lezen:

In het begin besef je niet echt hoeveel extra functies er zijn en hoe het het leven van een sporter makkelijker kan maken. Serieus, zelfs ik geloofde na het lezen van de specificaties niet dat dit horloge iets nieuws kon brengen. Maar ik had het mis. De nieuwigheden zijn echt substantieel en als je een fervent sporter bent, wegen ze zwaar door in toekomstige prestaties.

En de winnaar is

Deze "wedstrijd" was echt iets. Het is gewoon een feit dat de Fenix 6 nog steeds een veelbelovend model is dat de moeite waard is! En eerlijk is eerlijk, zelfs in een wedstrijd met 7's tovert de aanschaf van een oudere generatie nog steeds een glimlach op je gezicht. Lange levensduur van de batterij, functies voor buiten en in de stad, geweldig ontwerp. Dit zou de definitie van de Fenix 6 kunnen zijn.

De Fenix 7 daarentegen is een jonger en meer roofzuchtig model dat het beste van zijn oudere broer heeft genomen en het nog beter heeft gemaakt. De grootste hoogtepunten zijn de verbeterde GPS-gevoeligheid, de nieuwe hartslagsensor, de "Real-time Stamina" functie en nog veel meer.

Veel mensen zijn al begonnen met een spervuur van "Ik doe mijn zessen weg en wacht met het kopen van nieuwe zevens". Hoe zit het met jou? Vind jij de nieuwe functies zo belangrijk dat je een nieuwe serie zou kopen? Ik lees graag wat je ervan vindt in de reacties:-)