Klassiek voor herenHeren
Klassiek voor damesDames
Slimme horlogesSlim
Merken
Andere
Tags: Selectiegids | Garmin | Slim
Horloges, vooral slimme horloges, variëren enorm en het kan een hele uitdaging zijn om er je weg in te vinden. Sommige hebben die extra sensor, verschillende bedieningselementen en het kiezen van iets dat bij je past vereist uren van intensieve studie. En wat is het doel van dit artikel? Om je die uren te besparen, zodat je in de kortst mogelijke tijd een veel beter idee hebt van wat je nodig hebt van een Garmin smartapparaat, en omgekeerd, wat je helemaal niet nodig hebt.
Iemand wil alles weten over hartslag, iemand heeft kaarten nodig, iemand anders wil betalen en muziek luisteren met het horloge, maar voor weer iemand anders is het voldoende om het aantal stappen te weten. Zoals met alles, mensen zijn verschillend en zo ook de eisen. En wat wil jij? Of je het nu precies weet, of dat dit je eerste contact met een slim apparaat is, hopelijk helpt dit artikel je. Dus laten we het doen.
Als je doel is om van de bank af te komen en te gaan bewegen, heb je niet per se een nauwkeurige meting van je sportieve activiteit nodig en ben je tevreden met een stappenteller, dan is een slimmer polsbandje met een stappenteller voldoende. Maar als je serieus sport en je lichaam beter wilt leren kennen, kan een hartslagmeter je veel vertellen en je training een stap verder brengen.
Wist je bijvoorbeeld dat een lage hartslag in rust wordt geassocieerd met een lang leven? Het hart is letterlijk onze motor, en hoeveel het wordt belast vertelt ons meer over ons lichaam dan elk ander orgaan.
Atleten kunnen bijvoorbeeld een hartslag in rust hebben die ver onder de 40 slagen per minuut ligt. Dit betekent dat hun hart zo sterk is dat het slechts een kleiner aantal slagen nodig heeft om bloed door het lichaam te laten stromen. Het hart slijt daardoor minder snel en kan waarschijnlijk langer werken. Dus als je hart in rust zelfs honderd keer per minuut slaat, is dat een goede indicatie dat het onnodig slijt en dat je er misschien iets aan wilt doen.
Hartslag wordt meestal gebruikt om de aerobe en anaerobe belasting te bepalen. Aerobe training gaat gepaard met een lage hartslag. Je lichaam krijgt voldoende zuurstof, je spieren verstijven niet zo snel, je verbrandt voornamelijk vet (ideaal voor gewichtsverlies) en je voelt je niet helemaal uitgeput na je training. Anaërobe training is het tegenovergestelde van aërobe training, waarbij het hart op een hoog tempo werkt, het lichaam suikers verbrandt en grote hoeveelheden melkzuur worden gevormd, waardoor de spieren verstijven en de vermoeidheid sneller intreedt.
Ik zou aerobics zeker aanraden voor beginners. Je lichaam zal wennen aan de beweging en geleidelijk zul je sneller en langer kunnen rennen zonder vermoeidheid te voelen. Een onnodig hoge hartslag is de meest voorkomende fout die beginners maken en die moet je in de gaten houden. Met een lage hartslag geniet je van de beweging, kun je de volgende dag weer hardlopen en is het goed voor je lichaam. En dat is het belangrijkste.
Als je antwoord ongeveer zo klinkt, dan is de Garmin VívoFit 4 slimme polsband misschien iets voor jou. Deze laagst geprijsde polsband van Garmin biedt basisfuncties zoals het tellen van stappen, het instellen van dagelijkse doelen en slaapmonitoring. Dankzij het kleine formaat en gewicht (26 gram) voel je hem nauwelijks aan je hand en de batterijlevensduur van een jaar maakt hem bijna helemaal zorgeloos.
Dus je bent serieus bezig met je workout en je wilt meer weten over je lichaam. De absoluut goedkoopste optie van Garmin is de Vívosmart 5 slimme polsband. Mooie prijs, hartslagsensor, VO2Maxschatting en pulsoximeter (meet het zuurstofgehalte in het bloed). Bovendien is het lichtgewicht (25 gram) en heeft het een batterijlevensduur van een week (het horloge heeft geen batterij zoals de armband hierboven, maar een oplaadbare batterij).
In de smartwatch-ranglijst raad ik de Garmin Forerunner 55 aan, die de goedkoopste is onder de nieuwere modellen en, vergeleken met de Vívosmart 5, een geïntegreerde GPS-ontvanger heeft om je route nauwkeurig vast te leggen. Functioneel is het echter iets rijker aan functies, zoals de Garmin Coach virtuele trainer, die je door een workout leidt op basis van je fitnessniveau of het horloge de beste workout van die dag laat aanbevelen. Als dit model je niet aanspreekt, wanhoop dan niet, want de meeste Garmin toestellen hebben een hartslagsensor.
Meer dan de voor- en nadelen gaat deze vraag over jou. Als je de smartwatch voornamelijk overdag op kantoor gebruikt, zul je waarschijnlijk niet beperkt worden door het touchscreen en ik durf te stellen dat je het in het "touch-tijdperk" handiger en sneller in gebruik zult vinden. Maar een gevorderde of zelfs topsporter zou waarschijnlijk nooit een horloge met een touchscreen aanschaffen.
Een touchscreen kan immers moeilijk te bedienen zijn met een zweterige hand, in de regen of kou, of met handschoenen aan. Knoppen zijn een zekerheid. Het maakt niet uit wat voor weer het is en je hebt een natte hand, de knop zal er altijd 100% klaar voor zijn om zijn werk te doen. Hetzelfde geldt als je onderweg bent. Tijdens het hardlopen kunnen horloges met touchscreen een beetje onhandig zijn om te bedienen. Het is veel gemakkelijker om naar de knop te zoeken. De recreatieve sporter heeft zelden met dergelijke problemen te maken, maar de gevorderde en topsporter regelmatig.
Bij het kiezen van de bediening is het belangrijkste om na te denken over de omstandigheden waarin je het horloge het vaakst zult gebruiken.
Als je meer houdt van touchscreenbediening, dan raad ik je zeker de Garmin Venu 2 aan, die een rijk gekleurd AMOLED display, contactloos betalen en een muziekspeler heeft. Klinkt goed, toch?
Of het nu is omdat je een gevorderde atleet bent of gewoon geen touchscreen wilt, wij maken het je naar de zin. Garmin geeft sterk de voorkeur aan dit type bediening en daarom zie je het op de meeste modellen, van de Forerunner 55 en Forerunner 265 tot vlaggenschipmodellen zoals de Fenix 7 en Forerunner 965. Persoonlijk zou ik de Garmin Forerunner 255 uitlichten. Waarom? Het biedt een licht gewicht, contactloze betaling, een muziekspeler en misschien wel de beste prijs-prestatieverhouding in de Garmin line-up.
Paradoxaal genoeg zou deze vraag meer moeten zijn als "Heb ik altijd mijn telefoon bij me?". Veel Garmin-toestellen ondersteunen een muziekspeler en streamingdiensten (Spotify, Deezer, enz.), maar voor iemand die altijd een telefoon bij zich heeft, is het eerlijk gezegd volledig overbodig. Wat veel gebruikers niet weten is dat zelfs als ze muziek afspelen op hun telefoon, ze die kunnen bedienen met hun horloge. Ik, daarentegen, ben het type persoon dat graag naar buiten gaat zonder mijn telefoon en geniet van de muziek in mijn oren. Als jij ook zo bent, zou ik zeker een muziekspeler aanraden.
Of het nu is omdat je niet naar muziek luistert, of omdat je tevreden bent met de muziekbediening op je telefoon, een geschikte keuze zou de eerder genoemde Forerunner 55 kunnen zijn, wat Garmin's goedkoopste moderne sporttester is.
Als we naar de prijs kijken, dan is het goedkoopste model met een muziekspeler de Garmin Venu SQ 2. Dit horloge is dan wel al drie jaar op de markt, maar zijn populariteit is nog geen centimeter gedaald.
Dit is vergelijkbaar met de muziekspeler. Als je je telefoon of portemonnee altijd bij je hebt, zul je het vrij nutteloos vinden. Als je iemand bent die graag met lege handen loopt, kan dit heel handig zijn.
Ik moet er wel bij zeggen dat dit een functie is waar je snel aan zult wennen. Je hoeft niet te zoeken naar je telefoon of portemonnee, je steekt gewoon je hand uit en je wordt betaald.
Ja, het tegenargument zou kunnen zijn dat het gevaarlijk is. Maar daar ben ik het niet mee eens. De eerste keer dat je overdag betaalt, vraagt het horloge je om een viercijferige code. De volgende keer dat je op die dag betaalt, vragen ze je niet om de code. Dat lijkt gevaarlijk, maar... Zelfs als je het horloge maar een paar seconden afdoet, zal het horloge dit automatisch herkennen en de volgende keer dat je betaalt opnieuw om de code vragen.
Contactloos betalen wordt verwerkt door modellen uit de Venu-serie, VívoMove 3 Style, hogere Forerunner-modellen en alle nieuwere Fenix-modellen. Het allergoedkoopste toestel dat contactloos betalen mogelijk maakt is de Garmin Venu SQ. De versie zonder muziek komt binnen onder de vierduizend kronen, de versie met muziekspeler komt iets duurder uit, maar nog steeds voor een mooie prijs.
Ja, de vraag beantwoorden met een vraag is niet helemaal gepast, maar laten we het proberen. Ben je een nieuwsgierig persoon die altijd nieuwe plaatsen en paden verkent en je locatie op een gedetailleerde kaart direct om je pols wil bijhouden? Als je antwoord ja is, dan zijn topografische kaarten in je horloge echt iets voor jou. Op de pols van iemand die af en toe een blik werpt op een kaart tijdens een wandeling of af en toe navigatie gebruikt, is een horloge met dergelijke apparatuur vrij nutteloos. Je telefoon of een goedkoper Garmin-horloge met eenvoudige pijlnavigatie volstaan.
Pijlnavigatie is de eenvoudigste vorm van navigatie. Topografische kaarten zijn daarentegen het absolute summum van navigatiefuncties op smartwatches. De gulden middenweg is curve navigatie, die op zijn minst ruwweg individuele routes weergeeft. In de verhouding tussen navigatiekwaliteit en prijs is de Garmin Instinct de duidelijke winnaar met zijn eenvoudigere routeweergave, duurzaamheid volgens militaire normen en prijs onder de zevenduizend kronen.
Gedetailleerde topografische kaarten worden aangeboden door horloges in de hogere prijsklasse. Het populairste topmodel (inclusief topografische kaarten) is de Fenix 7 PRO. Vanwege het ontwerp grijpen mensen vaak naar de vergelijkbaar uitgeruste Tactix 7, die nog steeds een lichtgewicht militaire functie-upgrade heeft.
Als je het gewicht van het horloge belangrijk vindt, is de Forerunner 965 een goede keuze. Het heeft bijna dezelfde functies, maar heeft geen metalen elementen waardoor het een aanzienlijke hoeveelheid gewicht bespaart.
Voor meer duidelijkheid voeg ik een tabel bij met alle modellen en functies die in het artikel worden genoemd.
HR | Bedieningselementen | Type display | Muziekspeler | NFC | Topografische kaarten | Barometer | Batterijduur | |
Garmin VívoFit 4 | GEEN | TOETS | tr. LCD | GEEN | NEE | NEE | NEE | tot 1 jaar |
Garmin VívoSmart 5 | JA | DOT. DISPLAY | OLED | GEEN | NEE | NEE | JA | tot 7 dagen |
Garmin Forerunner 55 | JA | TOETSEN | tr. LCD | GEEN | NEE | NEE | NEE | tot 14 dagen |
Garmin Venu SQ | JA | DOT. DISPLAY | LCD | GEEN | JA | NEE | NEE | tot 6 dagen |
Garmin Venu SQ 2 | JA | DOT. DISPLAY | AMOLED | JA | JA | NEE | NEE | tot 11 dagen |
Garmin Instinct 2 | JA | TOETSEN | tr. LCD | GEEN | JA* | NEE | JA | tot 28 dagen |
Garmin Venu SQ Muziek | JA | DOT. DISPLAY | tr. LCD | JA | JA | NEE | NEE | tot 6 dagen |
Garmin Forerunner 255 Muziek | JA | TOETSEN | tr. LCD | JA | NEE | NEE | JA | tot 14 dagen |
Garmin VívoMove 3 Style | JA | DOT. DISPLAY | AMOLED | NEE | JA | NEE | JA | tot 5 dagen |
Garmin Forerunner 265 | JA | BEIDE | AMOLED | JA | JA | NEE | JA | tot 13 dagen |
Garmin Venu 2 | JA | DOT. DISPLAY | AMOLED | JA | JA | NEE | JA | tot 5 dagen |
Garmin 965 | JA | BEIDE | AMOLED | JA | JA | JA | JA | tot 23 dagen |
Garmin Fenix 7X PRO | JA | BEIDE | tr. LCD | JA | JA | JA | JA | tot 28 dagen |
Garmin Tactix 7 | JA | BEIDE | tr. LCD | JA | JA | JA | JA | tot 28 dagen |
* HR staat voor optische hartslagsensor | Instinct 2 heeft NFC alleen in de zonne-energieversie
Dit hele artikel is gebaseerd op rationaliteit. Wat ik nodig heb, wat ik niet nodig heb. Maar soms verbazen we ons er in de winkel over hoeveel klanten er binnenkomen met de simpele reden dat ze het beste outdoorhorloge willen. Rationaliteit terzijde. Gewoon het beste. Dus hier komt de Garmin Fenix 7X PRO.
En waarom denk ik dat rationaliteit opzij gaat? Eerlijk gezegd heeft dit model zoveel gemakken dat er maar een handjevol mensen zijn die het optimaal zouden gebruiken. Maar het is gewoon Garmin's vlaggenschip. Een hartslagsensor, knoppen- en aanraakbediening, muziekspeler, contactloos betalen, topografische kaarten, plus een titanium lunette, strak design en een batterij van 4 weken. Wil je hem hebben? Alsjeblieft.