E-mail: info@hodinky-365.nl
Winkelwagen
0,00 €
Ga naar bestelling
logo

5 redenen waarom ik ben overgestapt van Apple Watch naar Garmin

Tags: Selectiegids | Garmin | Apple | Slim

10.3.2025 | 10 MIN

Al jaren krijg ik vragen of het zin heeft om over te stappen van Apple's paradijs naar Garmin's rivaliserende schip. In veel opzichten lijken de twee merken die smartwatches in grote hoeveelheden produceren op elkaar. Maar in veel opzichten staan ze ook lijnrecht tegenover elkaar. In dit artikel geef ik een paar redenen waarom ik na 5 jaar heb besloten om ook met een Garmin horloge te gaan varen.

Voordat ik begin met de redenen waarom ik deze verandering na al die jaren heb gemaakt, wil ik je graag een overzicht geven van mijn smartwatchreis. De Apple Watch was mijn eerste smartwatch – in 2020 kocht ik mijn eerste Apple Watch SE en het was het eerste horloge dat me in deze wereld bracht. Op dat moment dacht ik er als atleet niet over na of ik een meer sportgericht horloge wilde, of het 10 of 50 uur op GPS zou meegaan... Ik bezat gewoon al een groot aantal Apple apparaten en de Watch paste perfect in dit ecosysteem.

In de loop der jaren ben ik opgeklommen van de eerste SE naar de Apple Watch 7e, 8e en 9e generatie, toen naar de Apple Watch Ultra en eindigde mijn reis met het Ultra-model van de 2e generatie.

De meer ervaren smartwatch-gebruikers weten waarschijnlijk maar al te goed dat ik in feite niet alleen modelnummers veranderde, maar functioneel en qua design steeds hetzelfde horloge verving, aangezien de Apple Watch nauwelijks grote innovaties kreeg. Maar tegelijkertijd heb je misschien al begrepen dat ik een beetje conservatief ben en niet van grote veranderingen houd.

Laten we daarom eens kijken naar de redenen waarom ik Apple Watches na zoveel jaar vaarwel heb gezegd en ben overgestapt op Garmin.

1. Werken met gegevens

Het segment dat ik het belangrijkst vind, is het werken met gegevens en het interpreteren ervan voor gebruikers.

De Apple Watch was en is in dit opzicht inhoudelijk zeker vergelijkbaar met de Garmin en zal een groot aantal gezondheidsgegevens aanbieden in de Gezondheid-app. Wat ik echter als een onafgewerkt aspect beschouw, is de terugkoppeling. Dit is waar Garmin in het spel komt. Het zal namelijk op basis van de gegevens meteen een resultaatformulier aanbieden dat de gebruiker vertelt of hij bepaalde dingen goed doet.

In dit geval kunnen we natuurlijk lang discussiëren over de vraag of de uiteindelijke aanbevelingen relevant zijn en of je erdoor kunt navigeren. Ik denk dat een atleet met vele jaren training en ervaring zich in de eerste plaats op zichzelf en zijn gevoel zal richten, omdat hij zijn lichaam het beste kent. Zijn aanbevelingen kunnen echt alleen worden gebruikt als een vorm van aanbeveling. Aan de andere kant kunnen al deze aanbevelingen voor een hobby-beginner een nuttige manier zijn om te leren werken met je lichaam en belasting.

Wat betreft training vond ik het bij Garmin erg handig dat het de functie trainingsstatus biedt, die aangeeft of de training productief is of niet. Hierdoor kan iemand vervolgens zijn verdere training en planning aanpassen of bepalen of hij juist een tandje bij moet zetten.

Bij Garmin vind ik het prettig dat de widgets standaard zijn ingedeeld in mappen met een specifieke focus. Mijn favoriet is de trainingsmap, waarin ik functies zoals trainingsbereidheid, trainingsstatus, uithoudingsscore, maar ook hersteltijd en HRV-status heb. Ik hecht eerlijk gezegd minder waarde aan sommige van deze functies, en meer aan andere. Ik ben bijvoorbeeld geneigd om herstel op een meer gevoelsmatige en beredeneerde manier te benaderen, terwijl ik HRV elke dag in de gaten houd omdat het gebruikt kan worden om de huidige overbelasting van het lichaam of ziekte aan te geven.

Ik zie bijvoorbeeld ook een verschil in slaapmonitoring. Garmin biedt niet alleen een slaapscore, die op een schaal van 0-100 onze slaapscore evalueert. Het vertelt ons ook hoe lang de slaap duurde, wat de kwaliteit van de slaap was en eventueel wat het voor ons lichaam deed. Of het goed was voor het herstel, enz. Ik vind dit echt cool en voor mij heeft het toegevoegde waarde.

Dit wordt dan opgevolgd door een slaapcoach die op basis van de vorige slaapmonitoring ook slaap en de duur ervan voor de volgende nacht aanbeveelt.

Apple loopt hier een beetje achter. Het meet wel onze slaaptijd en ook specifieke fases, maar het werkt verder niet met de gegevens. Dat is een beetje jammer. Natuurlijk kan het horloge dit bieden met een app van derden, maar daar heb je apps van derden voor nodig, die meestal betaald moeten worden als onderdeel van een abonnement. Dat is gewoon jammer.

Apple Watch heeft met watchOS 11 ook de functie trainingsbelasting toegevoegd, waardoor de smartwatch meer waarde krijgt voor sportief ingestelde gebruikers. Maar is het net zo goed als dat van Garmin?

Voor mij is het zeker een verbetering van Apple, maar Garmin loopt op dit punt voor. En het zou verkeerd zijn als dat niet zo was, het is tenslotte in de eerste plaats een sportmerk. Apple heeft het niet zo goed en vooral gedetailleerd vanuit mijn perspectief. Als ik het door de ogen van een beginnende gebruiker zou bekijken, weet ik niet of de manier waarop Apple het presenteert, gunstig zou zijn.

2. Sensorapparatuur

Als een voornamelijk op sport gebaseerd merk heeft Garmin altijd gebouwd op kwaliteit en uitgebreide sensorapparatuur. Maar hoewel het veel mensen zal verbazen, is de Apple Watch een van de sensorkoningen en loopt het in veel opzichten ook voor op Garmin. Maar ik zie het voordeel van Garmin vooral in het feit dat het continu meet. Wat een groot voordeel is voor een goede en nauwkeurige hartslagmonitoring, vooral wat betreft nauwkeurigheid en gegevensinhoud.

Apple Watch meet in dit opzicht alleen continu tijdens activiteit, buiten activiteit dan op basis van beweging of in intervallen van 1-10 minuten. Aan de andere kant is de real-time respons van de sensor onwerkelijk. Ik zie hier zeker de kracht van Apple, want het heeft echt nauwkeurige en snel reagerende sensoren.

Ik waardeer het dat Apple nog steeds niet van de waarheid afwijkt ondanks niet-continue metingen, en dat de gegevens nog steeds relatief nauwkeurig zijn dankzij algoritmeberekeningen. In feite vertekenen niet-continue metingen normaal gesproken de relevantie en nauwkeurigheid een beetje en persoonlijk geef ik de voorkeur aan continue metingen.

Het gebied waar Garmin domineert is GPS. Niet dat Apple in dit opzicht significant achterloopt, maar als we de diepte ingaan, is het dat wel een beetje. GPS was bij Garmin altijd al een koningsdiscipline.

Wat ik persoonlijk het meest waardeer als onderscheidende factor is de SatIQ-functie. Deze wordt gebruikt om automatisch satellieten te selecteren op basis van de kwaliteit van het ontvangen signaal. Het balanceert dus tussen de best mogelijke nauwkeurigheid en tegelijkertijd rekening houden met batterijbesparing. En dat is iets wat goed zou passen bij Apple, want de batterij is zijn zwakste schakel.

3. Functies

Ik heb lang nagedacht over functies... Welk horloge is beter? Welke heeft iets extra's? Eerlijk gezegd heb ik zelfs na lang nadenken geen winnaar gekozen. De twee merken hebben een iets ander concept en verschillen dus in het aantal functies. Apple heeft me altijd geboeid door hoe wijdverspreid het is binnen apps van derden, waardoor het horloge een prima vervanger voor de telefoon kan zijn. Dit is zeker nuttig voor iemand die het horloge vooral op een stedelijke manier gebruikt.

Ik hield bijvoorbeeld van de "Shazam"-functie die een opgenomen nummer kon herkennen als ik in de auto naar de radio luisterde en het vervolgens op mijn telefoon kon weergeven.

De Garmin mist deze superieure slimmigheid een beetje. Ja, het biedt nu essentiële slimme functies zoals betalen, bellen, meldingen en muziek. Volstrekt voldoende slimme functies vanuit mijn perspectief, maar het heeft niet de kwaliteiten van Apple. Aan de andere kant ben ik dol op functies zoals de LED-zaklamp, die alleen wordt aangeboden op bepaalde modellen, maar ik denk dat iedereen die er een heeft het met me eens zal zijn.

Daarnaast zijn er de kaartonderlagen en hun verfijning, die nauwelijks concurrentie kennen.

4. Levensduur van de batterij

Eerlijk gezegd heeft iedereen die ik heb ontmoet die Watch heeft ingeruild voor Garmin de batterij als eerste argument genoemd. En natuurlijk begrijp ik dit volkomen, want we hebben het over een batterijlevensduur van 1-2 dagen en met actieve GPS kan hij maximaal 15 uur meegaan (afhankelijk van het model). Aan de andere kant kan ik met de Fenix ongeveer 8-10 dagen doen, afhankelijk van het gebruik, en tot 47 uur met GPS. Zoals ik al eerder zei, heb ik SatIQ ingesteld, en met deze modus kom ik uit op iets meer dan 30 uur – wat wel iets minder is, maar nog steeds meer dan bij Apple.

Eerlijk gezegd zie ik persoonlijk geen probleem in het opladen om de twee dagen, ik laad mijn telefoon ook om de dag op. Bovendien, dankzij het snelladen kon ik in de tussentijd mijn avondeten klaarmaken, een douche nemen, en was mijn horloge weer ready to go. Ik heb in dit opzicht dus nooit een groot probleem ervaren.

Ja, het is waar dat als je het type gebruiker bent dat op zoek is naar uithoudingsactiviteiten, en dus een langer GPS uithoudingsvermogen, de Apple Watch waarschijnlijk niet het horloge voor jou is, omdat hij echt maar eenheden van uren meegaat. Persoonlijk ben ik niet zo'n atleet, mijn sportactiviteiten duren regelmatig niet langer dan 3 uur. En als ik af en toe een langere wandeling, hike of iets dergelijks maak, red ik me prima met zo’n 12 uur, wat mijn eerste Apple Watch SE destijds nog aankon (en dat de hele dag in de bergen bij -15 graden).

Maar als ik er nu op terugkijk, is het gewoon fijn om twee weken lang elke dag te trainen zonder me zorgen te maken over hoelang de batterij meegaat. Persoonlijk is het me echter nooit overkomen dat mijn Apple Watch volledig leeg waren. Daarom zeg ik eerlijk: een langere batterijduur is zeker een mooie bonus, maar het is nooit mijn primaire reden geweest om van horloge te wisselen. Maar, zoals ik vanaf het begin al zei, de overgrote meerderheid van de mensen met wie ik dit heb besproken, hebben er een prioriteit van gemaakt.

5. Breed portfolio

Wat ik als een extreem voordeel van Garmin ervaar, is de reeks modellijnen en dus de frequentie van de modellen. Je hebt de keuze uit stadshorloges, elegante horloges, sporthorloges, die verder zijn onderverdeeld in hardlopen, outdoor, zwemmen, duiken, golf en natuurlijk nog specifiekere zoals piloot, marine enzovoort. Dit brengt me ertoe om te zeggen dat wat je focus ook is, je waarschijnlijk een horloge kunt vinden met een specifieke functie die is afgestemd op jouw doeleinden.

Apple Watch is eenzijdig, zowel qua ontwerp als qua functie. Ja, het kan veel, maar als we dieper ingaan op de details, voert het de meeste functies (zoals sportfuncties) slechts halfslachtig uit. Garmin daarentegen biedt zeer specifieke focus, statistieken en aanbevelingen voor veel meer activiteiten, sporten en dergelijke. En dat is gewoon een enorm voordeel.

Apple Watch is wat dat betreft heel veelzijdig, wat natuurlijk ook geen slechte zaak is. Maar bij Garmin heb je veel meer keuze in maten, ontwerpen en afwerking. En het belangrijkste is dat Garmin niet alleen maar een vierkant horloge heeft zoals Apple (wat veel mensen niet aanspreekt).

Was het de moeite waard om over te stappen?

Ik ben een beetje conservatief en hou niet van veranderingen. Voor mij is een horloge een van de accessoires die ik elke dag actief gebruik. Wat ik het handigst vond, waren de trainingsanalyses en sportfuncties die Apple niet in het basismodel aanbood. Uiteindelijk vind ik het ook fijn dat ik me geen zorgen hoef te maken over het meenemen van een oplader of überhaupt over de batterij, omdat ik de oplaadkabel voor mijn Garmin slechts eens in de tien dagen hoef te zoeken. Last but not least vind ik de SatIQ-functie-optie en ook het meer horloge-achtige ontwerp leuk. Maar dit is natuurlijk een zeer subjectieve mening.

Er zijn een aantal verschillen die ik in dit artikel heb genoemd. Maar het hangt er natuurlijk vanaf hoe en waarvoor je het horloge gebruikt. Als je constant buiten bent of gewoon sportiever en een Apple Watch hebt, is overstappen naar een Garmin alleen al om die reden logisch.

Zonder twijfel biedt Garmin een veel betere interpretatie van gegevens direct aan de gebruiker, wat ik veel prettiger vind dan Apple. Het is vooral ook gunstig voor een complete smartwatch-novice die nergens te lang over na hoeft te denken en moet puzzelen wat het horloge nu eigenlijk gemeten heeft. Aan de andere kant waardeer ik bij Garmin de software en het werken ermee minder, dat zie ik waarschijnlijk als de grootste zwakte.

En een zekere zwakte kan het gebruik voor iOS-gebruikers zijn. Ze verliezen de mogelijkheid om berichten te beantwoorden in combinatie met het Garmin horloge, wat natuurlijk wel mogelijk is met de Apple Watch. Aan de andere kant kunnen ze de vrij nieuwe Garmin Messenger gebruiken, die dit in zekere zin vervangt, maar natuurlijk niet in de volledige mate.

Apple boeide me daarentegen meer op softwaregebied, maar als sporter miste ik veel functies.

Welk merk heeft jouw voorkeur en waarom?

Foto bronnen:

  • Fotografen van Hodinky 365
  • Persoonlijk archief